lördag 22 april 2023

Hässleholm och Hovdala slott

Jag har haft en heldag tillsammans med mina två Malmö-väninnor. Den här gången sammanstrålade vi i Hässleholm (nära för mig), där vi började med att avverka tre stora loppisaffärer och som bonus en antikaffär i Tyringe. Väninnorna som är vana vid storstadspriser tyckte att allt var billigt som attan, så det shoppades rejält. Själv behärskade jag mig ganska bra, men spenderade iallafall sammanlagt 69 kronor på en blomkruka, en gammal ram och sju djupa desserttallrikar från engelska Meakin från 50-talsserien "Glamour", som jag samlar på.

Vid 14-snåret körde vi till Hovdala slott, där vi sedan hängde i tre timmar. Vi började med att äta en sen lunch ute på den soliga gården vid det lägre korsvirkeshuset till vänster på bilden nedanför. För att fira det vackra vädret lite extra avslutade vi måltiden med varsin rejäl bit Hovdala-tårta, som består av en ugnsbakad marängbotten med vispgrädde, kolasås och mandelspån. Mums filibabba! Recept hittar ni bland annat HÄR.


Vi promenerade runt och tittade på de fina gamla byggnaderna, som är flera till antalet. De byggdes mellan 1511 och 1682 och är alltså riktigt gamla. Idag bor det ingen på Hovdala, utan byggnaderna och markerna runtomkring ägs och förvaltas av Hässleholms kommun. 


På ägorna finns ett vackert orangeri. Vi tittade in genom fönstren, och där inne stod fortfarande agave, pelargoner, olivträd i tunnor och andra stora växter som väntade på att få komma ut i vårluften. Vi har ju fortfarande rejäla frostnätter i norra Skåne, så jag förstår att de fortfarande står inomhus. 


I köksträdgården pågick arbetet med att förbereda de olika kvarteren för odling. Hit får man nog återkomma och titta senare i sommar, för jag kan tänka mig att det är fint då. 


Mellan träden var marken vit av vitsippor. Man blir alldeles varm i hjärtat av en sådan syn. 


Just nu pågår det en konstutställning på vinden i restauranglängan. Allas vår favorit var  den tredimensionella tavlan "63 dagar i augusti" av den skånska konstnärinnan Lotta Hallin. Verket består av 63 svartmålade tändsticksaskar, var och en med ett litet kollage i svartvitt. Helt fantastiskt! Jag började nästan drömma om en modern lägenhet med vitmålade väggar för att kunna ha tavlan hemma. 


I en av de små askarna hittade vi oss själva, hihi!


På godset finns det också en fin liten butik, där man kan köpa både gamla och nya saker. Där finns till och med en "lånehylla" med saker som kan vara bra att ha om man vill strosa runt på området en hel dag. Riddarhjälm till exempel. Släng dig i väggen, Ivanhoe. Här kommer riddare Discipula av Viridis! 19-20 maj anordnas rikstornerspel på Hovdala. Jag kanske ska anmäla mig dit. (Måste bara lära mig rida först...)


Och sen var dagen tillända och var och en återvände hem till sitt. Jag älskar vår tradition med födelsedagsutflykter. Dels får vi med säkerhet tillfälle att träffas tre heldagar varje år, dels får vi uppleva nya saker i vårt landskap och skapa fina nya minnen tillsammans. Nu har vi hängt ihop i 30 år, och nog vore det väldigt kul om det blev (minst) 30 till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!