lördag 29 april 2023

Trädgårdstimmar

Det har blivit några trädgårdstimmar både igår och idag. Igår tog jag äntligen bort den trasiga ljusslingan på portalen ner mot bastustugan. Det lättaste sättet att få ner den var att klippa bort den i småbitar. Den skulle ju ändå kasseras, så det var inte lönt att lägga tid på att krångla. Flera av rankorna på klätterrosen 'Rosenholm' hade frusit sönder under vintern, så jag klippte ner dem rejält. Det blev ganska tomt på portalen, men växtkraften är det inget fel på, så den är nog snart inklädd igen. 

Jag har även ansat bröllopsrosorna 'Duchesse de Montebello', som står längst bak i rabatten vid uteplatsen. (Eller längst fram, beroende på hur man ser det.) Jag klippte bort några av de allra äldsta grenarna och tunnade ur buskarna lite grann. Fontänen i kopparbaljan har strejkat hela veckan, så jag trodde att den var helt kaputt, men nu fungerar den plötsligt igen. 


Idag planterade jag faktiskt ut luktärterna. Kanske var det aningen tidigt, men de borde klara sig kan man tycka. Jag har satt bambutorn med snöre i två av pallkragarna. Efter att bilden togs pillade jag ner några kvistar björkris, som ska få hjälpa till att leda luktärterna uppåt. I växthuset är det fortfarande helt ostädat. Det blir kanske morgondagens projekt. 


Jag köpte några säckar gödsel, som jag har kört ut i några av pallkragarna och i en av rabatterna. Fyra säckar räckte inte till mycket, men jag köper hellre hem lite i omgångar. Ser ni de vallmoröda tulpanerna i baljan? Det är resultatet av vad som skulle bli min drömmiga Keukenhof-rabatt. Snacka om antiklimax, haha! Jag kan konstatera att man inte alltid får vad man tror, när man köper billiga tulpanlökar på marknad. Den andra sorten har inte slagit ut än, så vi får väl se vad det blir för kombination då. Kanske blir det iallafall rätt till hälften? Nu vet jag iallafall att det funkar att ha baljan med lökar i växthuset över vintern.


Jag har inte brytt mig om att hänga ner trädgårdskläderna i källaren, för förhoppningsvis kommer de till användning imorgon också. Två oplanerade lediga dagar kvar. Det känns gott, får jag säga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!