tisdag 23 maj 2023

En sak i taget

Jag funderar alltid lite över folk som vet vad de vill ha på en gång, och som blåser ut allt och bygger om rubb och stubb innan de ens har flyttat in på ett ställe. Hur vet man vad man vill så snabbt? Och hur har man råd att renovera ett helt hus på en gång? På Solhäll tar vi en sak i taget och renoverar bara med kontanta pengar. Det tog 13 år för oss att komma fram till vad vi skulle göra med köket. Först då visste vi vad vi behövde och vad vi ville ha. Två år senare älskar jag det fortfarande lika mycket. 


Det luktar fortfarande nytt och fräscht trä varje gång vi drar ut en låda eller öppnar ett skåp. Det är lätt att hålla rent, och framförallt VILL man hålla rent. Det som har revolutionerat vardagslivet mest är diskmaskinen. Tänk att jag nästan hann fylla 50 innan jag blev ägare till en sådan! Så himla skönt att slippa odiskad disk på köksbänken. Storleken är dessutom så himla lagom för ett hushåll på två personer. Vi kör en mer eller mindre full maskin ungefär varannan dag. Det enda vi diskar för hand till vardags är plåtar och stekpannor. 


Lådförvaringen i vinkel har gett oss både mer arbetsyta och mer förvaring. Och vilken praktisk förvaring sen! Jag kommer aldrig mer vilja ha porslin och pryttlar i något annat än lådor. Det är ergonomiskt så det förslår (borta är dagarna då man kröp på golvet och rotade i djupa underskåp) och så himla överskådligt. Hörnskåpet rymmer bröd och glasburkar med diverse torrvaror, men framförallt bidrar det med väldigt mycket karaktär. Vinkeln är lite svårfångad på bild, men alldeles förträfflig i verkligheten.  


Jag är glad över att vi vågade välja bort de mest uppenbara kökstrenderna och köra på våra egna val. Resultatet blev en blandning av olika stilar och epoker, men framförallt ett kök som ingen annan har. Förhoppningsvis är det hållbart både när det gäller material och tid. Om det blir kvar lika länge som det gamla köket, så kommer nästa köksrenovering ske runt 2090. Jag undrar vem som bor här då.

6 kommentarer:

  1. Jag håller med dig. Hur kan man veta hur man vill ha det på en gång. Erat kök är så fint och praktiskt. Passar in i huset. Kan bli galen på folk som rustar fel. Modernt i gamla hus och inte känner själen i huset. Lådförvaring är bra, vi har det i köksön men den vill jag ju byta ut mot stort runt bord. Får nog kräla på alla fyra ett tag till och svära över att jag inte hittar det jag söker. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland (ja, ganska ofta faktiskt) får det estetiska vinna över det praktiska. 😊

      Radera
  2. Carola Lundström24 maj 2023 kl. 11:37

    Instämmer, så bra inlägg, genomtänkt och fin köksplanering. Imponerad att först nu använda diskmaskin då jag själv alltid ogillat att diska och växte upp med listor på vem som skulle ta disken. Men kör vår fullstora diskmaskin ungefär var fjärde dag, sällan oftare med två personer i hushållet, och det blir rent.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, diskmaskin är en fröjd. Jag visste inte vad jag gick miste om. Men så var vi himla dåliga på att handdiska också... 😊

      Radera
  3. Mitt 80-talskök i mörk solid ek ville alla riva ut, men det handmålades i en ljust grå nyans och funkar hur bra som helst med nya handtag. Jag menar vem vill hellre ha ett kök i MDF istället för solitt trä?!
    Köksö vill jag absolut INTE ha:) Nu skulle det inte heller få plats och lika glad för det är jag!
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att du stod på dig. 👍🏻

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!