söndag 11 juni 2023

Rensat ogräs och snyggat till

Jag har haft en härlig trädgårdsdag med poddar i öronen och ömsom kratta ömsom spade i handen. Ja, och så lite sekatör då och då. Jag började med att rensa upp längs kanten som leder in bakom stugan. Den angränsar till det ogrävda området som är kvar av den här delen av tomten, och nyplanteringen växer igen på nolltid, om man inte håller efter det. Det hade jag uppenbarligen inte gjort, för jag fick rensa bort rejält med kirskål, både inne mellan växterna och längs bakkanten. När jag var klar lade jag ut några säckar barkmull ovanpå den nyrensade jorden. Hoppas det håller ogräset stången lite grann. Om inte annat så blir jorden förbättrad, och så ser det ju så himla prydligt ut. 

Tidigare i vår lade vi ut en stor presenning på området som är kvar att gräva ut. Förhoppningen var att ogräset iallafall inte skulle växa sig så högt där, och det tror jag vi har lyckats med. Vad vi ska göra på det där området är inte riktigt bestämt än. Tills vidare vill jag nog iallafall slå ner en likadan rabattkant i trä i bakkant som den vi har mot gruset. Om inte annat markerar det en tydlig gräns mellan vad som är planterat och vad som fortfarande är vildmark. I zinktunnan står det en koreansk blomsterkornell 'China Girl', som borde ha kommit i jorden redan förra året. Jag tror den ska få stå här nere, men frågan är om det ens är lönt att försöka plantera nu, när det är så himla torrt som det är. 

Sen krattade jag ihop alla torra löv, som fortfarande låg kvar på baksidan av bastustugan. Torra fröställningar från trädet blåste jag bort med lövblåsen. Det finns fortfarande en lövhög att ta rätt på, innan jag är helt klar, men det får vänta till någon kväll i veckan. Sen ska det gamla zinkbadkaret få komma på plats på gruset under trädet, och fågelbadet ska få en skvätt vatten. Jag älskar den här delen av vår trädgård. Det är som att stå inne i en lövkatedral. Nästan lite sakralt. 


Tänk att semestern inte har börjat än. Jag blir lika förvånad i slutet av varje helg, när jag inser att det är en vanlig jobbdag dagen efter. Men det är faktiskt tre veckor kvar dit. Skönt ändå att semesterkänslan infinner sig då och då redan nu. 

2 kommentarer:

  1. Om din 'Alchymist' kommer att växa lika mycket som hos min väninna behöver du ett mycket större stöd.
    Den har blivit ca 4 meter hög hos henne.
    Hon har fått binda upp den bredvid väggen annars rasar den ihop.
    Men den är helt underbar när den blommar!!!
    Vänta du med att plantera blomsterkornellen till i höst.
    Om du gör det nu riskerar den nog att dö av törst.

    Hälsningar
    Britt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, fyra meter! Det kan man kalla växtkraft. Jag tänker att jag kan klippa in den lite när den har blommat över, om det behövs. Fast ett lite större klätterstöd kan den absolut få.

      När det gäller blomsterkornellen, så är jag nästan mer orolig för att den inte kommer att orka en hel sommar till i zinktunnan. Det är tredje sommaren nu, och den börjar se lite ledsen ut. Oavsett vilket, så får jag nog vara på hugget med vattenkannan.

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!