fredag 29 september 2023

Bokmässan 2023

Gårdagen tillbringade jag på Bokmässan i Göteborg. Vi brukar vara ett helt gäng från jobbet som åker upp tillsammans över dagen varje år. Den här gången körde vi själva i en minibuss och anlände runt 10:30-snåret. Torsdagen är premiärdagen, då det brukar vara extra aktiviteter för fackpublik som skolor och bibliotek, men det var full fart i alla andra montrar också. 

Det är härligt att bara gå runt och insupa atmosfären och spana på alla kändisar och kulturprofiler. Jan Guillou, Björn Hellberg, Jessika Gedin, Patrik Ekwall, Annie Lööf, Alexandra Pascalidou och Melinda Jacobs var några av de bekanta ansiktena jag sprang på. Mitt bästa kändispoäng var ändå författaren Jonas Hassen Khemiri, som jag verkligen beundrar. Han skapade nästan lite superstar-hysteri i signeringskön, och det kan man ju förstå när man ser honom, hihi!

Finast monter hade som vanligt bokförlaget Novellix, som specialiserar sig på noveller. Det är alltid lite som att komma in i en godisaffär, där man drabbas av ha-begär och vill ha precis allt man ser. 


För privat del kom jag hem med ett helt gäng böcker, varav två är pocketversioner av två riktiga barndomsfavoriter: "Tordyveln flyger i skymningen" och "Agnes Cecilia - en sällsam historia" av Maria Gripe. Jag minns speciellt den sistnämna boken som en av mitt livs största läsupplevelser. Jag längtar efter att läsa om den, nu så här 40 år (och lite till) senare. Det ska bli spännande att läsa om den med en vuxens analytiska förmåga, men jag hoppas naturligtvis mest på känslan som läsupplevelsen gav mig som liten. 

Efter en heldag med intryck, ljud, människor och traskande är det skönt att få styra kosan hemåt igen. Men vi sneglar redan framåt mot Bokmässan 2024. En fin tradition, helt enkelt. För dig som är sugen på ett besök på årets mässa, så är den öppen fram till 17:00 på söndag. Programmet hittar du här: https://bokmassan.se/

6 kommentarer:

 1. Jag har varit där en gång. För 10 år sedan när min make pratade om sin bok. Vi var där med Berghs förlag. Jättetrevlig upplevelse. Tordyveln flyger i skymningen har jag inte läst. Men du är inte den första som har lovordat den för mig. Kram Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att din man har skrivit en bok. Inom vilken genre skriver han?
   Ska bli spännande att läsa om "Tordyveln..." och se hur man tar den till sig som vuxen.

   Radera
 2. Åhh så roligt att få gå bokmässan och varje år dessutom ! Tordyveln flyger i skymningen är en av mina favoritböcker - läst den flera ggr i olika åldrar.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag inte läst om Maria Gripe sedan jag läste böckerna i början av 80-talet. Det ska bli roligt att se om man tycker att de håller på 2020-talet.

   Radera
  2. Åh sån nostalgi. Älskade Tordyveln flyger i skymningen när jag lyssnade på den som barn på radio en sommar på sjuttiotalet. Känner att jag måste läsa den igen nu som vuxen och ska absolut se dokumentären om Maria Gripe. Tack för din fina blogg. Kram Hanna

   Radera
  3. Tack för trevlig respons, Hanna. 💚
   Jag har påbörjat läsningen av "Agnes Cecilia - en sällsam historia". Mysfaktorn är hög.

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!