söndag 10 september 2023

Sju timmar i trädgården

Jag är nog lite koko, för ofta får jag som allra mest gjort i trädgården när det är så varmt ute att man nästan storknar. När alla andra sitter i skuggan och päftar, eller håller sig inomhus med fördragna gardiner och fläkten på, så klafsar jag runt och grejar som en duracellkanin. Och när jag är som svettigast, skitigast och tröttast, då mår jag så himla bra. Idag har jag varit ute i sju timmar, nästan i ett enda svep, med undantag för en knäckemacka med ost på stående fot i köket vid lunch. Alldeles alldeles ljuvligt.


Jag tänkte börja med gräsklippning, men fick börja med att plocka bort rejält med fallfrukt från gräsmattan. De mosiga päronen slängde jag på komposthögen, och äpplena lade jag i en korg. Vad äpplena är av för sort vet jag faktiskt inte, men de funkar fint för mat och bak. (Om man är lagd åt det hållet, hrmm...)


Efter gräsklippningen kantskar jag grusgången på framsidan, rensade den fri från ogräs och krattade sedan till gruset. När man får lyssna på poddar samtidigt blir till och med en sådan syssla ett nöje. I sommar har jag upptäckt Alex och Sigge, som jag alltid har trott att jag inte gillade, men vars samtal jag faktiskt tycker både är intressanta, tankeväckande och inte minst underhållande. Ännu ett bevis för att man inte ska låta sina fördomar styra för mycket. Tur att jag har 12 års inspelningar att lyssna ikapp, hihi!


Jag planterade en smällspirea 'Amber Jubilee', som jag spontanköpte på Växtmästaren i början av veckan. Namnet har den fått från drottning Elizabeth II:s "Diamond Jubilee" under 2012. I juni blommar den med vita små blommor och på hösten får den röda små frukter, men det är naturligtvis mest de vackra bladen jag är ute efter. Lövverket är mörkt bronsfärgat och passar fint in i mitt tema med mörkröda bladverk här och där.  Jag tror den kan bli riktigt fin, när den får växa till sig. Den får en tät, rundad form med yviga grenar. 


Jag vattnade mina dahlior, vars jord hade torkat upp rejält de två senaste dagarna. 'Otto's Thrill' får 'Café au Lait Royale' att se medioker ut. Vad som kommer däremellan återstår att se. De fina små namnskyltarna jag skrev i samband med plantering är nämligen helt bortblekta nu, men den ena ser ut att bli en vanlig 'Café au Lait' eller möjligtvis en 'Café au Lait Supreme'.


Jag avslutade med att städa upp på baksidan av bastustugan, där det har legat en massa kvistar och löv på marken sedan stormen Hans. Här och där hade det dessutom ploppat upp en massa små röksvampar i gruset. Det var inte lätt att få bort dem utan att de gick sönder. Nu blir det väl ännu fler...


Ja, vips så hade det alltså gått sju timmar. Och då kan jag meddela att jag var mer än redo för en rejäl avskrubbning i duschen. Ikväll slocknar jag väl av solchock, värmechock, syrechock och muskelchock. Det är ju nästan ledsamt att det är måndag imorgon, men kanske tur att jag får gå till jobbet och vila lite, hihi!

2 kommentarer:

  1. Önskar att jag hade din energi Här skulle inte sju timmar räcka länge. Men vad skönt för dig med lite chocker. Hoppas du kom ur sängen idag. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kom upp, men det var inte mer än så. 😄

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!