tisdag 26 december 2023

Julens tre dagar

I år är annandagen en riktig hemmaslapparedag. Ni vet en sådan där då man sover hur länge man vill, äter vad man vill, struntar i att klä på sig om man vill, pysslar med vad man vill, tittar på TV hela dagen om man vill och sover lite middag om man vill. Och allt det där vill man. 


Vi firade julafton här hemma på Solhäll i sällskap av svärmor och Amerika-svägerskan. Några absolut nödvändiga traditioner är det ingen av oss som pockar på, men dagen brukar ändå förlöpa ungefär på samma sätt varje år. Det blev julbord redan till lunch och kaffe och mandelmusslor med grädde och hallonsylt till Kalle Anka. Sen återvände våra gäster till Malmö igen, och maken och jag tillbringade en stillsam julaftonskväll med "Ett fall för Vera" och julgotter. 


Juldagen tillbringade vi hos mina föräldrar i Karlskrona, där traditionen bjuder att vi äter mammas goda porterstek med sås och potatis. Magen jublar av lycka! Särskilt min, som egentligen inte är någon stor fantast av julmat. Maken och jag vågade oss på en kort promenad nere på kajen efter middagen, men det var rejält blåsigt och ruggigt, så vi var snart inne i värmen igen. Efter mörkrets inbrott körde vi hemåt. 


Det där med julklappar har vi helt slutat med i våra familjer, och det känns faktiskt himla befriande. Alla har ju redan allt de behöver och mer därtill. Snarare är det väl så att vi alla behöver göra oss av med saker. På julafton kom det förbi en liten tomtenisse och berättade att han hade levererat klappar till Rädda Barnen och Skånes Stadsmission istället. Det känns bra. 


Sen blev det ändå en del presenter i form av Triss-lotter och godsaker. Min pappa besitter konsten att kunna trolla fram handgjorda chokladpraliner ur en skokartong. Som trollspö har han en Pingvin-stång med mint- och lakritssmak. Jag har fortfarande inte lyckats lista ut hur han gör, hihi!


Och Amerika-svägerskan hade med sig direktimport av godsaker från Los Angeles: Milano-kakor från Pepperidge Farm och jellybeans från Jelly Belly. My American favorites! (Den amerikanska stavningen är naturligtvis medveten.) Allt detta ligger jag nu och moffar för fullt. Vem behöver mat, när det finns godsaker?


Det här lilla blogginlägget var en alldeles lagom ansträngande aktivitet för en slapp bloggerska. Nu är det alldeles bestämt dags för en liten tupplur igen. Aldrig sover man så gott som till ljudet av "Fanny och Alexander" på TV. God fortsättning på er! 💚

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!