lördag 23 december 2023

Lillejulafton

När vi vaknade till dan före dopparedan strömmade morgonsolens strålar in i stugan. Det var minusgrader ute. Kondensen som bildades på de uppvärmda rutorna var i och för sig riktigt vacker, men påminde oss om att vi behöver sätta nya tätningslister i fönsterkarmarna. De gamla rasade nämligen rakt ner i rabatten, när vi öppnade fönstren under försommarens torka. Klisterremsorna var nog inte av någon vidare bra kvalitet, men man får ju som bekant vad man betalar för. 


Maken stekte julköttbullar på förmiddagen, och jag tog mig ner till byns finaste lilla blomsteraffär strax efter öppning. Jag tänkte att det var bäst att vara ute i god tid, fast halva byn var redan där. Floristfröken F och hennes team hade bundit mängder av vackra buketter, fast jag valde en egen kombination av röda ranunkler, blåbärsris och eukalyptuskvistar med sådana där små bärklasar. Juligt ljuvligt. 


Vi provåt köttbullarna till lunch, och de var verkligen vansinnigt goda. Sedan kokade jag revbensspjäll så att de blev så där härligt saftiga och mjälla som man vill ha dem. Glaserar dem gör jag strax innan servering imorgon. Jag älskar revbensspjäll! Min farmor berättade alltid en historia om när jag var liten och tjatade om att jag ville ha "gna'bit". Hon trodde först att jag menade "chokladbit", men kom så småningom på att det var revbensspjäll jag ville gnaga på. 


När vi hade smulat färdigt i köket tog vi en sväng med dammsugaren och skurhinken. Nu doftar det ljuvligt gott i hela stugan. När jag dammsög i vaskskåpet blev det plötsligt kortslutning i diskmaskinsladden, så där så att det sprakade till och jordfelsbrytaren löstes ut. Det visade sig att mössen hade gnagt hål både på sladden och på plastkåpan som sitter runt hålet där sladd och vattenslang går ner i botten på vaskskåpet. My goodness... Vi hittade faktiskt en elektriker som svarade i telefon fast det var lördag och lillejulafton. När han hade försäkrat sig om att sladden var urdragen lovade han att återkomma i mellandagarna. Nu får vi handdiska i jul, men det ska nog gå bra. Vi levde ju faktiskt ett liv helt utan diskmaskin fram till köksrenoveringen 2020. 


Årets gottebord står uppdukat i gröna rummet. Det är så himla trevligt att göra sig ett litet ärende förbi och smyga åt sig en godsak eller två. Eller fem, hrmm...


Brända mandlar finns framdukat för att det är gott. Röda metallic-kulor finns framdukat för att det ser festligt ut, hihi! Fast de är faktiskt inte så tokiga i smaken. 


Den fina marsipangrisen fanns i paket nummer 23 på min fina adventskalender. Det återstår att se hur länge den får ligga orörd på gottebordet...


Imorgon kommer svärmor och Amerika-svägerskan hit på jullunch. Inom Skåne får man åka buss och tåg gratis hela julafton, från midnatt till midnatt. Är inte det gentilt, så säg? 


Ikväll har vi julbastat och provsmakat den nygriljerade skinkan på en skiva vörtbröd med senap. Årets godaste macka, if you ask me. Innan jag lägger mig ska jag nog klura lite på dukningen till imorgon. Om inte annat är det en fin ursäkt för att hänga nära gottebordet, hihi!

4 kommentarer:

  1. God Jul fröken Grön! 🎄🎄🎄

    SvaraRadera
  2. Kikar in så här mitt i natten, det blev visst en lång uppesittarkväll... ;) och önskar dig en God Jul!
    /Gunilla

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!