fredag 22 mars 2024

Rosen från Kina

Jag köpte en hibiskus i kruka i höstas. En sådan där som var i full blom redan när jag köpte den, och som jag inte närde några större förhoppningar om att hålla vid liv någon längre tid. Jag hade nämligen testat förut, och det hade inte gått så bra. Den blommade över under hösten, och sen har den mest stått som en grön krukväxt i sin kruka. Lite på undantag, så där. Men nu så blommar den plötsligt igen, med så där stora maffiga blommor som nästan bara en hibiskus kan. Onekligen en överraskning av det bättre slaget. 


Nu har jag plötsligt fått hopp om att min lilla hibiskus faktiskt kanske tänker sig en framtid här hemma hos mig. Vilken dröm om de kunde bli så där stora och frodiga som jag har sett på andra ställen, exempelvis hemma hos min svärmor som har två rejäla exemplar. Carl von Linné gav växten dess namn år 1753 och kallade den "rosen från Kina" på svenska. Ett vackert smeknamn på en vacker blomma. 


Knopparna är lite känsliga och trillar lätt av, så helst ska man inte flytta runt krukan för mycket, fast jag skulle nog behöva plantera om den snart. Jag läste på något forum att hibiskus vill ha djupa rejäla krukor, så att rotsystemet kan förgrena sig ordentligt. Man kan visst klippa ner den med två tredjedelar varje vår, fast riktigt så modig är jag nog inte än. En större kruka och lite ny näringsrik jord ska jag nog kunna bjuda den på iallafall, men jag väntar nog till blomningen är över för den här gången. 

2 kommentarer:

  1. Många år sen nu jag hade hibiskus, typ på 80- och 90-talet. De är ju så fina, men jag fick dem aldrig att blomma om, så jag gav upp. Har för mig att jag då läste att de ville vara i par, men jag kanske minns fel. Men bra jobbat av dig, bara att gratulera! ;) Och nu blev jag sugen på att prova igen!
    Kram och trevlig helg!
    Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. De hade ljuvligt gula på Blomsterlandet idag. Men jag höll mig och nöjer mig med den jag har. 😊

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!