tisdag 18 juni 2024

Det växer till sig riktigt bra

Det myckna regnandet resulterar iallafall i en välmående och lummig trädgård. Planteringen i slänten ner mot bastustugan har genomlidit en hel del långtidstorka under sina första år, men nu börjar det mesta växa till sig riktigt bra. Den lilla purpurapeln till höger i bild här nedanför planterade jag förra sommaren. Den är fortfarande ganska spinkig, men ser iallafall ut att ha klarat vintern fint. Vi ska ta ner en av de större självsådda lönnarna till höger utanför bild, så att apeln får mer svängrum och mer open air ovanför sig. Överlag skulle jag behöva kratta och rensa upp lite grann i hela slänten, för det har jag inte gjort än i år. 

Mina två ryska korneller av sorten 'Ivory Halo' lyser verkligen upp med sina variegerade (brokiga) blad. Dem planterade jag sommaren 2020, så de är mer eller mindre helt etablerade nu och klarar sig på egen hand. De lågväxande buskarna i framkant är praktspirea 'Little Princess'. Det kan nog vara världens mest tacksamma kantväxt, faktiskt. Den är otroligt tålig och otroligt hanterbar. 


Perukbusken framför bastustugan lever och frodas också. När jag planterade den var den ett litet uppstammat träd, men nu är den mer som en rund buske. Ännu en härlig kontrast mot den gröna omgivningen. Den sticker verkligen ut. I love it.

Om det är någon växt som trivs extra bra hos oss, så är det murgröna. Jag har planterat in det på mängder av ställen här hemma, för bättre marktäckare får man ändå leta efter. När den väl har etablerat sig tränger den till och med undan kirskålen. Jag klipper rankorna ganska hårt när det behövs, och det leder till att det blir ännu tätare och finare "mattor". Vissa år blir löven tråkigt brända om vårsolen är för stark, men det är bara att kratta bort dem och klippa rejält, så kommer rankorna alltid igen. Skötseln resten av året är lika med noll. 

En nackdel med det myckna regnandet är att mördarsniglarna kryper fram ur sina gömmor. Tidigare i år har jag nästan inte sett några, men nu är de plötsligt här. Jag ska ta mig en liten kvällsrunda och "prata förstånd" med dem...

2 kommentarer:

 1. Håller helt med dig ang murgrönan.
  Vi har också satt murgröna som marktäckare på flera ställen i trädgården.
  Men vi behöver "frisera" den rejält varje år i början av juli.
  Då sätter maken häcksaxen i den både på sidorna o på höjden.
  Sen är den tät o fin o som du skriver, den klarar även av att hålla kirskålen stången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Murgröna står ständigt på min inköpslista. Hittar jag billiga plantor, så köper jag. Det finns alltid någonstans man vill fylla på. 🙂

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!