onsdag 19 juni 2024

Linnés Råshult

I eftermiddags var det dags för kollegiets årliga sommarutflykt. Resan planeras av våra rektorer och är alltid hemlig in i det sista. Idag bjöds det först sommarlunch hemma hos en av dem, och sedan gick turen till Linnés Råshult, som ligger norr om Älmhult. Här föddes vår stora svenska botaniker Carl von Linné, och platsen blev Sveriges tionde kulturreservat 2002. Som besökare kan man vandra fritt längs stigarna och uppleva hur ett 1700-talslandskap ser ut och fungerar. Det är verkligen en underbar plats att vara på. 


För mig var det andra besöket här. Jag var här 2016 tillsammans med en grupp elever, och precis som då hade vi det stora nöjet att guidas runt av Carl von Linné själv, helt suveränt personifierad av Anton Härder. I hans tappning blir Carl von Linné en slags tidsresenär, som är fullt medveten om både sin egen tid på 1700-talet och vad som har hänt sedan dess fram till modern tid. Det känns så otroligt verkligt, för Anton Härder är en suverän skådespelare och historieberättare, och hela upplevelsen förstärks av att han aldrig går ur karaktär. Det är både roligt och lärorikt. 


Har ni vägarna förbi södra Småland i sommar, så kan jag verkligen rekommendera ett besök på Råshult. Mer information finns på hemsidan: Linnés Råshult.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!