måndag 10 juni 2024

Plymspirea och svindlande tanke

Vad vore väl en gammal trädgård utan en plymspirea? På gamla gårdar här nere i Skåne (och säkert även i andra delar av Sverige) är den här ståtliga perennen ett vanligt förekommande inslag. På Solhäll har vi har ett manshögt exemplar som centerpiece i rundeln framför köksträdgården. 

Fast i ärlighetens namn är vår planta inte direkt någon antikvitet från fornstora trädgårdsdagar, för jag köpte den på en trädgårdsmarknad i Degeberga 2015. Då var den en fjuttig liten parvel i plastkruka, men liten blir som bekant stor. Idag gör den onekligen skäl för smeknamnet"Astilbe på steroider". Man kan inte annat än älska det skira gräddvita fyrverkeriet som pågår just nu. 


Jag läste någonstans att det här är en perenn som kan bli uppemot 100 år gammal. Tänk att den kanske står kvar där om ett sekel och påminner om svunna tider på Solhäll. Tanken känns nästan lite svindlande. 

4 kommentarer:

 1. Plymspirea är verkligen magnifika! Jag hade en sån förut, men tyvärr är de för stora för min lilla trädgård. Njut av din!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den tar verkligen plats för sig. Jag är glad att jag för en gångs skull tänkte till innan jag planterade den. 😄

   Radera
 2. Oh! Väntar på att mina skall börja blomma! Jag hittade en som var gömd under häcken när vi köpte huset. Jag grävde fram den och sen dess behövt dela på den så nu har jag tre! Verkligen en härlig och enkel växt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske också borde våga mig på att dela min. Fast å andra sidan får den gärna ta plats där den står.

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!