söndag 14 juli 2024

Egen bukett och mer trädgårdsfix

Man känner sig aldrig så rik som när man kan gå ut i sin trädgård och plocka blommor till en egen bukett. Det var just vad jag gjorde efter frukost. Jag hade ingen plan för hur den skulle se ut, utan klippte lite här och lite där. Det blev sju sorters blommor, tror jag alldeles bestämt. Eller kanske till och med fler. 


Jag har städat upp nere i "grottan" under dagen, där det stod en massa bråte kvar efter mitt stora terrasseringsprojekt. Ett litet armeringsnät har kommit upp på två stolpar som en liten skiljevägg bakom den gamla parkbänken. Träet i bänken är helt slut nu, murket och blött rakt igenom. Jag får hålla utkik efter en annan bänk att ställa här, eller så får jag grunna på om jag orkar byta träribborna. Det hänger ner mängder av döda grenar från det gamla päronträdet, men de skapar härligt trollsk sagostämning och får hänga kvar så länge det bara går. Längre upp bildar andra grenar på päronträdet ett grönt parasoll. Det är så mysigt att sitta här och titta upp i kronan. Fast sitta får man som sagt göra på egen risk. Sannolikheten att man hamnar med rumpan på backen är överhängande. 


Nu när jag har utökat rabatten en bit upp på gräset, så skulle vi behöva göra någon slags trappsteg ner till gången av plattor. Men det får vänta tills jag har tänkt ut vad det ska bli på den vänstra sidan av plattorna. Här finns redan funkia, men även här behövs ett rejält omtag, för kirskålen har marscherat in här också. Jag vill även runda av hela hörnet på gräsmattan (som ändå bara består av mossa), så att det blir en jämnbred rundel av gräs hela vägen runt uteplatsen. Jag tänker mig i så fall buskar av olika slag. Vi får se när det blir av. 


Jag har grävt upp en tredje rhododendron från pallkragarna och planterat den allra längst in i "grottan" nedanför den nya terrassplanteringen. Det behövdes något mer här, och jag kör lite grann på devisen "man tager vad man haver". Alla tre rhododendronplantor i den här planteringen är av sorten 'Cunningham's White'. De kan bli rejält stora både på bredden och höjden, men det är ju ändå dröja ganska många år. Tar de över för mycket, så får jag väl ta bort dem. Jag köpte fem stycken för 99 kronor styck på Jem&Fix förrförra året, så jag är mest glad över att de äntligen får komma ut i riktig jord. 


Jag har fortsatt lägga kant av natursten och ska fortsätta längs hela den här sidan och sen svänga ner mot portalen framför bastustugan. Sten har jag i små rösen lite här och där i trädgården, så det är bara att plocka. Framför stenarna ska det bli en sträng av naturgrus som avgränsning mot gräsmattan, så som jag har gjort på andra ställen i trädgården. Det underlättar gräsklippningen väsentligt. 


Fem tunga säckar fulla med ogräs och rötter blev resultatet av det här projektet. Dem har maken burit upp och lyft in i skåpbilen idag, så imorgon får vi nog ta en tur till tippen. Semesteraktiviteter är det verkligen inte brist på, hihi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!