fredag 26 juli 2024

Plank på plats i köksträdgården

Så kom vi äntligen till skott och byggde det där lilla planket i köksträdgården. Vi körde helt sonika till byns förträffliga byggbutik, pekade ut vad vi behövde och lät dem kapa det mesta i rätt längd. Vi var våghalsiga och köpte hem allt material på en gång, och fick det till och med hemlevererat. Grejerna dök upp igår morse, och sen gick startskottet för projektet. Etapp ett var klart till strax efter lunch igår, och då hade vi fått upp ett "skelett" bestående av stolpar och reglar. Det gick förvånansvärt snabbt och enkelt, och det blev väldigt stadigt. Portalen och den bakre väggen gör konstruktionen mer eller mindre självbärande. 


Som vanligt i den här trädgården gick det inte att få ner jordankarna med exakta mellanrum. Därför är det olika mått mellan stolparna, så vi fick räkna lite på avståndet mellan plankorna på varje "sektion". Vi ringde hit min pappa som är duktig på att klura på sådant, och tillsammans fick vi alla plankor på plats under förmiddagen idag. Hurra, vad bra det blev! Fast vi hade räknat med fem plankor för lite, så dem fick vi köra bort till bygghandeln och skaffa. Tur att det är nära. 


Jag har haft lite olika funderingar kring hur planket skulle se ut, men valet föll till slut på samma design som planket vi gjorde vid bastustugan för fem år sedan. Det blev alltså vanliga tryckimpregnerade stolpar och trall, som kanske inte är så vackert när det är nytt, men som grånar och blir vackert med åren. Jag gillar den avskalade enkla konstruktionen och tycker det känns bra att vi håller samma "tema" på båda ställena med plank i trädgården. 


Nu har jag en jättebra "fulhörna" att gömma undan mindre pittoreska saker i, som tunnor, skottkärror, jordsäckar och annat skräp. Sånt där man behöver, men som man inte nödvändigtvis vill ha framme. Nu ska det bara till lite markarbete innan jag kan ställa in saker här bakom. Att städa upp i avskrädeshögen till höger (som inte riktigt är värdig att kallas för kompost) får bli ett helt eget projekt. Här blir det kanske någon form av sarg framöver, som håller emot lite grann. 


På utsidan av planket kan man ju alltid hänga upp roliga saker, som t.ex. krukhållare med pelargoner eller någon fin ljusslinga. Nu har jag dessutom rensat ut två av pallkragarna, som är redo att ta emot nya saker. Jag har hinkar med alldeles för stora rosenskäror, som skulle kunna bli fina här. Vi får väl se vad det blir. Gladast är jag ändå över att slippa se skräphögen där bakom. 


Ikväll belönas Plankbyggarna AB med pizza. Kanske blir det till och med en kall öl. Det kan vi vara värda. 

4 kommentarer:

  1. Snyggt och enkelt.
    Pallkragen i mitten är ju perfekt att luta en spalje i o plantera luktärter som kan klänga mot planket men ändå inte i det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, planket blir bra som klätterstöd. Det finns också utrymme att plantera saker direkt i marken mellan pallkragarna och planket, om man skulle vilja det.

      Radera
  2. Så bra det blev ! Och tack för inspirationen till min egen fulhörna.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!