onsdag 3 juli 2024

Planterat i krukor

Det har varit lite svalare både igår och idag, och så tycks vädret fortsätta en tid framöver. Jag hänger faktiskt inte upp mig så mycket på semestervädret, för det där kan man ju ändå inte påverka. Dessutom finns det aktiviteter för alla väder. Eller inga aktiviteter alls, om man hellre vill det. Igår körde jag en sväng till Kristianstad och hamnade föga förvånande på Solhaga Garden. Det var sommarens första besök, faktiskt. Jag känner mig nästan duktig som har hållit mig därifrån så länge, hihi! Förvånande är det dock att jag inte köpte så mycket, men lite sommarblommor kom jag ändå därifrån med. Dem har jag planterat i krukor idag. 


Det blev bland annat fuchsia och snötörel 'Diamond Frost'. Trots att jag har en hel lada full med krukor, så hittade jag inga utekrukor som jag ville ha. Är inte det typiskt, så säg? Lite som att ha en hel garderob full av kläder, men ändå aldrig hitta något man vill ha på sig. Det slutade med att jag tog fram borren och borrade hål i några inomhuskrukor. De kanske inte är så regntåliga, men det lär jag bli varse. Går det, så går det. Går det inte, så har jag som sagt en hel lada full av blomkrukor, hihi!


Fuchsia börjar mer och mer bli en sommarfavorit. I år har jag både vita och ceriserosa. Jag gillar det lite yviga växtsättet, och blommorna är nästan utomjordiskt vackra när de slår ut. Som små ballerinor i tyllkjolar, som hänger och dinglar från grenarna. Knoppstadiet är minst lika fint. 


Jag smyger in lite gult här och där. Gärna ljusgula toner, som eldkronan på bilden här nedanför. Eldkrona är för övrigt en väldans trevlig blomma. Jag läste någonstans att man ska plantera dem i större kruka än man köpte dem i, så på sikt får jag kanske byta. Pumporna i keramik är kanske inte så somriga, men fina, så de får vara med iallafall. 


Jag har redan jätteverbena, både i kruka och på friland i köksträdgården, men kunde inte motstå ett exemplar till. På krukan står det 'Bampton', men jag vill minnas att den sorten har mer mörklila stjälkar. Kanske den var felmärkt? Kan det här vara en 'Lollipop', tro?


Oavsett vilket, så älskar jag verbenans skira och lite rangliga utseende. Den är förvånansvärt stabil och tål alla varianter av väder. Även om jorden torkar ut, så brukar verbenan hämta sig fint när den väl får vatten. Och så älskas den inte bara av mig, utan även av humlor och bin. 


På laduväggen har jag hängt upp den där krukhållaren i smide, som jag köpte på loppis i lördags. Den blev fin där och har fått sällskap av en minipetunia i ljuvaste gredelin. Är inte "gredelin" ett ljuvligt ord, så säg? Det borde vi använda mycket mer.


Vädret ska som sakt bli lite comme si comme ça framöver, så vad som står på agendan imorgon vet jag inte förrän då. Vi får helt enkelt se vad vi känner för när vi vaknar. Är inte det semester, så säg?

4 kommentarer:

  1. Hej! Jag tror inte verbenan är en lollipop. Den ser ut som en verbena bampton som också kallas järnört. Den är superfin! Jag är lycklig ägare till två!
    Hälsningar från Cecilia i Hästveda

    SvaraRadera
  2. Hej ! Ser ljuvligt ut hos dig och så fint krukorna passade tillsammans. Och dom där rostiga pumporna blev jag jättesugen på !
    Ha det så gott i ditt paradis !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pumporna är jag också glad för. De är i keramik, men ser ut som rostigt gjutjärn. Inköpta på en trädgårdsdag på Bäckaskogs slott förra året. 💚🌿

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!