söndag 1 september 2024

Utflyktsdag

Första september har varit en riktigt skön sensommardag i Skåne. Min lundaväninna och jag hade bokat in dagen sedan tidigare för vår traditionsenliga födelsedagsutflykt. Vi fyller år med tre dagars mellanrum i mitten av augusti och har haft en heldag tillsammans som stående tradition de senaste 25 åren (eller mer). Idag gick färden österut från Lund. Vi tog småvägar över fälten och passade på att njuta av det vackra skånska landskapet. Första stoppet blev sedan ett spontanstopp vid Borgeby slott, som vi råkade passera. 

Slottet härstammar från medeltiden, och idag fungerar de gamla stallängorna som ett litet företagshotell. Här hittar man till exempel en blomsteraffär, en frisör, en sömmerska, ett tårteri, två inredningsbutiker, en fotograf och en restaurang. Ett smart sätt att hålla ett gammalt slott vid liv.


Sen styrde vi kosan mot vårt egentliga mål: Löddeköpinge plantskola. Jag var här en gång för sju år sedan och blev helt tagen av estetiken och atmosfären, och jag blev inte det minsta besviken när jag återvände idag. Jag skulle nog vilja säga att det här är den finaste handelsträdgården jag någonsin har varit på, och då har jag varit på många fina. 

Här hittar man ett stort utbud av friska frodiga plantor och fantastiska träd, och man vill ta hem precis allt man ser. 

Bakom varje hörn väntar ny inspiration i form av växthus och små hemliga trädgårdar. Mycket är naturligtvis dyrt, men en så enkel idé som att lägga en mindre rund sten ovanpå en större rund sten kan vem som helst ta med sig hem alldeles gratis. 


På plantskolan finns det mängder av vackra stendekorationer, som jag aldrig har sett på något annat ställe. Hur får man ens hem en sådan här urgröpt stenbumling?

Här finns också fantastiska lerkrukor, tillverkade av Jonte Schlenz, son till Heidi Palmgren som startade plantskolan 1979. En av varje, tack!


Dagens förälskelse nummer ett var havet av högväxt och yvig rudbeckia, planterad i en stor rostig skål. Jag säger bara wow! Vilken total showstopper. Vill ha-faktorn vet inga gränser.

Efter att ha gått runt och kikat både länge och väl, hoppade vi i bilen igen och styrde kosan mot Solnäs gård i Fjelie. Här ligger det ett trevligt lunchcafé och en filialbutik till Kiviks musteri. Vi åt pannkakor med grädde och äpplekompott och handlade med oss äppelmust hem. 


På gården finns också en fin mini-handelsträdgård och en liten inredningsbutik med trädgårdstema, där det verkligen är jättefint att gå runt och titta. 


Vid 16-tiden släppte jag av min väninna i Lund och rullade hemåt igen. Vilken härlig dag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!