lördag 31 augusti 2024

Bärnstenshalsband, ljung och fönstermålning

Jag började dagen med att hämta mormors bärnstenshalsband, som jag hade lämnat in för att få omträtt på ny pärlsilketråd hos en guldsmed i Kristianstad. Halsbandet är köpt på Markströms i Uppsala 1971, och min mormor fick det på sin 50-årsdag, som inföll lite drygt två månader efter min födelse. Roligt både att det var mormors och att det är från mitt födelseår. Jag tycker det är så vackert, och planen är definitivt att det ska komma till användning. 

När jag ändå var i stan, passade jag på att köra inom Solhaga för att köpa lite nya krukväxter. Jag köpte också femfärgad ljung, som var planterad i skålformade planteringskrukor. Jag köpte dem med baktanke att formen på jordklumpen skulle passa perfekt i mina låga betongkrukor på fot. De är så grunda, så det är inte alltid lätt att plantera i dem. Det visade sig att måttet var perfekt, både på bredden och höjden. 

Det finns så himla mycket ljungsorter nuförtiden. En del är riktigt kitschiga i färgen, och den här sorten är kanske lite på gränsen, men jag tycker faktiskt att den är riktigt läcker. Jag köpte mer traditionell mörkrosa ljung också, som ska få bo i stenurnan på framsidan så småningom. 

Sen köpte jag med mig en speedheater (fast av ett betydligt billigare märke än jag först tänkte) på Jula och körde hem och skrapade och slipade ett av de två fönstren på norrsidan plus fönsterkarm utvändigt. Nu är allt målat ett varv med linoljefärg: Vit gräddton på själva fönsterramen och röd järnoxid på karm och fönsterbleck. Det blev fräscht och hyfsat täckande direkt, men det ska givetvis målas ett par gånger till.  Jag måste måla det andra fönstret också, men jag känner mig nöjd med att ha kommit halvvägs idag. Bilder kommer säkert en annan dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!