fredag 30 september 2011

Sköna gröna juveler

Att Fröken Grön även har en faiblesse för gröna smycken är det väl ingen som blir direkt chockerad över att höra. Jag gillar smycken i många andra färger med, men nog är det en övervägande andel i min samling som går i grönt.

Här finns bland annat ett par örhängen i grönt glas från ett marknadsstånd i Covent Garden, ett vackert halsband med blommor i emalj som min smukke mand gav mig på min födelsedag...


... en vacker gammal brosch med gröna pärlor och ett par coola clipsörhängen som har bytt ägare från min svärmor till mig. (Jag har "ärvt" en vacker smaragdring av henne också, men den har visst inte fastnat på bild.)


Jag förvarar mina "juveler" på lite olika ställen. Det hade varit roligt att ha allt på display någonstans, men i ett litet hus som vårt blir det mest plottrigt och dammigt att ha en massa småprylar liggande framme på nattduksbordet. Då är det bra med förvaring som har lock, som till exempel två plåtburkar med roliga vintagemotiv, inköpta i en prylaffär i Hässleholm för några veckor sedan.


Kanske det är dags att hänga på sig lite blingbling och fira att det är fredag igen!

torsdag 29 september 2011

Hela världen

Favorittavlor behöver inte vara dyra. I hallen har jag sedan flera år tillbaka 6 inramade veckotidningar från 1956, köpta på loppis för en krona styck. De härliga damerna på tidningsomslagen skänker både färg och värme till en annars ganska trist hallkorridor. (De har fått vara med här på bloggen förr, men nu kände jag att de behövde få lite uppmärksamhet igen.)

Jag gillar tjejernas äppelkindade käckhet! Nog var skönhetsidealet aningen sundare förr...


För övrigt har det varit rena värmeböljan i nordöstra Skåne idag; sol och över 20 grader varmt. Det känns verkligen som om vi har förtjänat det! Härligt med en extrachans för kroppen att suga åt sig lite ljus inför det kommande vintermörkret. (Huuu, jag förfasar mig redan...)

onsdag 28 september 2011

Äppel päppel

I höst är vi ruskigt dåliga på att ta vara på våra äpplen, som mest faller i backen och blir liggande. Vi borde skämmas...  Det får kanske bli en äppelpaj till helgen, iallafall. - Eller två!


tisdag 27 september 2011

Hallonbrus

Den nästan bästa stunden på hela dagen den här veckan har inträffat när jag kommer hem från jobbet, går direkt till hallonsnåret längst ner på baksidan av huset och plockar en näve hallon som jag smäller i mig på stående fot. Två ynka små plantor satte jag tidigare i år, så skörden är inte överdrivet stor, men den där stunden är liksom speciell när man har vistats inomhus på jobbet hela dagen.

När jag står där och mumsar dyker några rader från en gammal barnbok upp i mitt huvud, som jag tror skrevs av Britt G Hallqvist:

Sus och grönska, hallonbrus
Njöt jag i mitt gröna hus...


Mer än så minns jag inte, men jag vet att jag lånade den boken flera gånger när jag var sisådär 10-11 år och precis hade börjat upptäcka dikternas magiska värld. Jag fäste mig speciellt vid ordet hallonbrus och tycker fortfarande att det är ett av de vackraste orden jag någonsin har hört. Någon som känner igen versen och kan berätta vad boken heter? Det hade varit så roligt att läsa den igen!

måndag 26 september 2011

Re-re-remonterande rosor

Jodå, det vackra höstvädret dök faktiskt upp till sist, och jag slutade gnälla, tog mig i kragen och pallrade mig ut. Så nu är ligusterhäcken "friserad", gräsmattan klippt (förhoppningsvis kanske för sista gången i år) och de flesta av trädgårdsmöblerna undanstuvade i förrådet i ladan. Fast ett par stolar har vi låtit stå kvar ute, ifall ifall att det vackra vädret skulle få för sig att stanna ett tag.

Rosorna i trädgården har fått fnatt och remonterar för sjuttielfte gången den här sommaren, till och med de som är nästintill nyplanterade på södersidan. Det tackar vi alldeles speciellt för! Allra mest fart är det på en av Astrid Lindgren-buskarna på framsidan av glasverandan; den har aldrig varit så vacker som den är nu. - Nästan som marsipanrosor, mums!


lördag 24 september 2011

Grått...

... är förvisso en vackert sober färg i många sammanhang, men inte som nyans på himlen när man öppnar köksdörren en lördagsmorgon och förväntar sig sol. Det är blött i hela trädgården; dagens planer på gräsklippning och höstförberedelser kanske får ändras om.  Eller så får vi helt sonika hoppa i gummistövlarna och bita ihop...

Kanske klarnar det upp under dagen. Medan vi väntar och ser kör sambon och tvättar bilen (vilket förvisso också är välbehövligt) och jag slänger i en maskin tvätt (eftersom bristen på rena underkläder börjar gränsa till en osanitär angelägenhet). 

Jag kan iallafall sticka ut huvudet på kökstrappan med jämna mellanrum och njuta av solrosorna som håller på att slå ut vid ladan. - Nästan ett stänk av sommarkänsla mitt i allt höstrusk. En kopp kaffe eller två och en runda ut i "Blogglandia" är också ett bra sätt att fördriva en lördag!

fredag 23 september 2011

Friday I'm in love!

Så var det äntligen dags för det stora fredagsjublet: Klicka på den grönlänkade textraden, släpp loss veckans alla uppdämda hämningar, skaka dina lurviga och sjung med!

Monday you can fall apart
Tuesday, Wednesday break my heart
Thursday doesn't even start


Stor fredagskram till alla där ute i "Blogglandia"! Och grattis pappa, för att du blev Fröken Gröns 70000:e besökare. (Fast du fuskade och klickade dig in två gånger extra, hehe!)

Edit lördag morgon: 75000 ska det ju visst vara! Makalöst roligt!

torsdag 22 september 2011

Kökssoffefilosofi

Att landa i kökssoffan efter en intensiv dag på jobbet...
Att sitta där och gotta sig åt vissheten om att nästa gång jag kommer hem från jobbet är det helg... 
Att bli räddad av ett skyfall just som man funderade på om man borde gå ut och klippa gräset... 
Att göra en latmansmiddag med pasta och ostsås på pulverpåse...
Att strunta i disken...
Att veta att det inte finns några som helst hinder att krypa till sängs tidigt och påbörja Camilla Läckbergs senaste deckare...

Tänk vad skönt det kan vara med en helt vanlig torsdag i september!

onsdag 21 september 2011

Vissen lavendel och ny frisyr

Våra lavendelplantor sjunger verkligen på sista versen för den här säsongen, men till och med i vissnande tillstånd är de så vackra, så vackra! (Varför är det inte så med en själv när man känner sig lite höstvissen?)


Nyklippt och fin blev jag iallafall under gårdagen. Finns det något skönare än att få håret tvättat?! Om jag blir rik ska jag gå till frissan och få det gjort flera gånger i veckan!

tisdag 20 september 2011

Ljung

Innan jag skulle plocka upp sambon från Stockholmståget i söndags, så passade jag på att köra inom Blomsterlandet i Hässleholm. Ljung i tre olika nyanser inhandlades, som nu får stå och spraka på planteringsbordet vid ladan. (Att ta in ljung och göra fina höstarrangemang inomhus är jag däremot alldeles för skrockfull för att göra...)

Härligt att få lite mustiga höstfärger i blickfånget när man kommer ut på kökstrappen; sommarblommorna som fanns i krukorna tidigare hade verkligen gjort sitt för länge sen. 


Jag ska nog köpa en kryssboll i någon härlig färg också, så att höstfägringen blir total!

måndag 19 september 2011

Brasmys

Visserligen är det inte jättekallt ute än, men med regn och rusk utanför fönstret känns det underbart att få tända en brasa i spisen, släpa fram en stor golvkudde och bara sitta och gotta sig. Några rader i en deckare förhöjer stämningen, men jag känner hur skådespelet på andra sidan glasrutan stjäl min uppmärksamhet titt som tätt. Eld är onekligen oerhört fascinerande!


Golvkudden köpte jag på rea på rean på MIO-möbler för en sisådär tre år sedan, - nu har den äntligen hittat sin plats! (Fast jag lägger bara fram den vid behov; däremellan står den lutad mot en vägghörna i det andra rummet, där den tar mindre plats.)

En gammal IKEA-korg får tjäna som vedkorg tills vidare. Den är rätt praktisk med handtag, vilket gör det enklare att bära upp veden från källaren, men som förvaring uppe i matrummet är jag nog mer sugen på en fin gammal trälåda av något slag. Korgen får duga så länge.

söndag 18 september 2011

Sommarens sista blommor

Gult och orange är egentligen färger jag medvetet valt bort i trädgården, men i en hörna nere vid komposten har jag gjort ett undantag. Där slängde jag ut lite frön huller om buller, från en stor burk som sambon hittade på Lidl (av alla ställen). Nu blev det inte så snyggt när det väl kom upp, det har mest sett vilt och snårigt ut, men som snittblommor har blommorna funkat bra. 

Igår plockade jag sommarens förmodligen sista bukett. Orange-rosa-gult är onekligen en härlig kombination om man vill ha något som lyser upp i höstmörkret!


Till nästa sommar ska jag nog grunna lite mer på vad jag egentligen vill ha i den hörnan. Kanske blir det en redskapshörna där istället, eller ett nytt litet grönsaksland. Jag har ju hela vintern på mig att fundera...

lördag 17 september 2011

Upsala Ekeby-krukor

Att jag är väldans förtjust i Upsala Ekebys ljust grönglaserade keramik har jag skrivit om här på bloggen förut. Nu har min lilla samling utökats med fyra jättefina blomkrukor, som jag fick av flyttstädande grannar härom veckan. Glad blev jag för de fina krukorna, men det känns trist att bli av med trevliga grannar...


Dags att slänga fötterna över sängkanten och möta en ny dag, - ha en fin lördag allesammans!

torsdag 15 september 2011

Ingen linslus precis...

Följande drama i tre akter utspelade sig just i vår trädgård:

Fröken Grön (in från höger): - Nämen, en GRÖN skalbagge! Åhhh, så fiiiin!
Bärfis: - Bah, jag är ingen skalbagge, jag är en bärfis.
Fröken Grön (nu med kameran i högsta hugg): - Ja, du är ju grön iallafall. Sitt still så får jag fotografera dig med mitt nya fina macro!
Bärfis (springande ur bild): - Låt mig vara.


Fröken Grön: - Bara en liten stund...
Bärfis (fortfarande springande ur bild): - Låt mig vara!
Fröken Grön: - Bara EN bild, snälla söta...
Bärfis: - Låt mig vara!!


Fröken Grön (nu ännu ivrigare): - Titta vad snyggt, nu lägger jag ett hallon här framför dig!
Bärfis (fortfarande totalt ointresserad): - Låt mig vara, sa jag!!!
Fröken Grön: - Men tänk, vilken fantastiskt läcker bild det skulle kunna bli, om du bara poserade här en liten stund!
Bärfis (flyende ner i gräset): - Men för guds skull människa, låt mig vaaaara!!!!


Fröken Grön (besviket): - Hoho, bärfisen? Vart tog du vägen? Hohoooooo??? 
Bärfis: ................ (Tystnad).
Fröken Grön (vänder och går): Vi hade ju så trevligt...

THE END
(Not to be continued...)

onsdag 14 september 2011

Kärleksört

En av mina absoluta favoritväxter är kärleksörten, som vi har på flera olika ställen i trädgården. Jag tycker den är underbar redan tidigt på sommaren, med sina saftiga tjocka blad, men allra vackrast är den naturligtvis så här års när den börjar slå ut i blom.

Snäll är den också, tycker om både sol och skugga och klarar av att stå nästan var som helst, tack vare de feta bladen som lagrar vatten. Fler växter med sådana egenskaper, tack!


Som slutkläm på dagens inlägg vill jag tacka för alla snälla kommentarer om vår lilla veranda. Tänk om man fick bjuda in er alla i tur och ordning på en kopp kvällste där ute; vilka härliga stunder det skulle vara!

tisdag 13 september 2011

Veranda om kvällen

En fördel finns det iallafall med att det börjar bli mörkare om kvällarna: Man får tända värmeljus och mysa! Vår veranda är som gjord för båda delarna. Så här års är det fortfarande ganska varmt och skönt att sitta där ute om kvällarna, men jag måste erkänna att vi tyvärr är ganska dåliga på det...

'

"Du eldar för att grannarna ska tycka att det är fint", säger sambon och skrattar när jag kommer ångande med värmeljuskorgen i högsta hugg så fort mörkret faller. Jag kan väl aldrig tro att han har rätt, - jag tycker ju också att det är fint där ute när jag kikar ut genom halldörrsfönstren om kvällarna!


Nu grunnar vi som bäst på om vi ska byta någon av bänkarna mot något bekvämare, så att vi verkligen utnyttjar vår fina veranda lite bättre. Korgstolar, kanske? Vi får se vad det blir.

måndag 12 september 2011

Tack Fru Vallmo!

Söta Fru Vallmo har förärat mig en jättefin award, - kan man få en bättre start på veckan?!


Till den fina awarden hör, som brukligt är, ett litet uppdrag. Den här gången att svara på fem frågor, so here goes...

Varför började du att blogga?
Min blogg började egentligen med att jag fick en systemkamera i julklapp och började ta en massa bilder som jag inte visste var jag skulle göra av. Jag ville också hitta ett smidigt sätt att hålla nära och kära uppdaterade kring vad som hände här på Solhäll. Måndagen den 13 april 2009 gjorde jag så mitt allra första inlägg. (Det kan du läsa här!)

Vilka bloggar följer du?
Under åren som gått har jag samlat på mig en diger länklista över bloggar som jag tycker är väldigt trevliga. (Den ligger i sidomenyn, om du är nyfiken.) Så gott som samtliga har något slags tema som anknyter till hem och trädgård. Många av dem har dessutom alltid väldigt bra bilder!

Favoritfärg?
Haha, ja det går ni väl och grunnar på allesammans!

Favoritfilm?
Jag ser mycket film, mestadels på DVD, men egentligen allra helst på bio. Tre riktiga nostalgitrippar, som jag gärna ser om, är Tim Burtons Edward Scissorhands, den australiensiska dramakomedin Priscilla - Queen of the Desert och Luc Bessons Det Stora Blå. På senare år har jag också kommit att uppskatta något till synes så trivialt som den allra första X-Men-filmen, som jag faktiskt tycker är en alldeles lysande allegori över främlingsfientlighet och rädsla för det vi inte känner till.

Vilket land drömmer du om att besöka och varför?
Jag ändrar frågan från land till stad och svarar New York, som fortfarande är en vit fläck på min karta. Det finns säkert ställen som är betydligt mer exotiska att besöka, men just nu skulle jag gärna sitta på ett Starbucks downtown Manhattan, med en varm latte och en god bok, titta på människor och bara insupa storstadsatmosfären!

Slutligen ska man egentligen passa awarden vidare till fem utvalda bloggare, men jag tycker det finns så många härliga skribenter där ute i "Blogglandia" som förtjänar att uppmärksammas, så jag skickar den vidare till er allihop. (Och eftersom jag är så himla nyfiken på er allihop, så hoppas jag att många av er nappar och svarar på frågorna!)

söndag 11 september 2011

Ladumålning del 2

Under gårdagen utlovades det fint väder i Skåne. Nu blev det inte någon solig dag i vår del av landskapet, men temperaturen var ändå tillräckligt varm för lite utomhusmålning. Vi drog på oss blåställen, tog fram Falu rödfärgen, spottade i nävarna och färdigställde ytterligare en sida på vår lilla lada. Den här gången var det framsidan som fick sig en välbehövlig omgång färg.


För att nå ända upp i nocken krävdes lite klättring på stege. Det läskiga är inte höjden när man väl står där uppe, utan själva förflyttningen av stegen, som är jättelång, otymplig och väger två ton. Tur man har en stark gubbe i sådana lägen!

Nu har vi "bara" två sidor kvar, men de får nog vänta till nästa säsong. Det är ju ändå sidor vi inte riktigt ser, så det är ingen panik. (Fast grannarna kanske har en annan åsikt, hihi!)

lördag 10 september 2011

Spisverktyg

Alltsedan vår öppna spis blev färdigmurad i början av sommaren, så har vi gått och spanat efter passande spisverktyg. Inte för att de är så svåra att hitta, men de nytillverkade varianterna vi har sett har inte riktigt fallit oss i smaken. Dessutom har de varit lite för platskrävande för vårt lilla rum.

Så hittade vi ett set på ett loppisställe i söndags för 100 kronor, i obestämd ålder men i gott skick. Det passar riktigt bra vid spisen och tar lagom stor plats. 


Nu återstår bara att hitta något att förvara veden i. Jag är inne på en gammal sockerlåda, men vi får väl se vad det blir.

torsdag 8 september 2011

Pumpa

I början av sommaren slängde jag ett par pumpafrön på vår gamla komposthög. Det har resulterat i en flera meter lång ranka och en enda pumpa, som växer sig större för varje dag som går. Det måste vara krut i den komposten!


Nu håller den på att skifta färg från grön till orange. Det blir en rejäl jack-o'-lantern till Halloween i år!

onsdag 7 september 2011

Kofta - ja tack!

Ibland är jag Fröken Frusen. Ja, ganska ofta, faktiskt. I ärlighetens namn så är jag det så gott som hela tiden. Flanellpyjamas på sommaren tillhör inte ovanligheterna, och fick jag bestämma så skulle vi elda i spisen varje dag. Därför gillar jag september på ett sätt, för då är det plötsligt legitimt att ha ullkofta och strumpor på sig igen, utan att någon tycker man är knäpp.

Idag hade jag på mig min senaste favorit: En brun Lovely Knit-kofta från det härligt snygga men löjligt dyra märket Odd Molly, som jag har handlat för mindre än halva priset (fortfarande löjligt dyrt) på Tradera. Varm och go' och min färg precis! (Jo då, jag gillar brunt också.) 


Den blir absolut en favorit i höst och vinter! (Det måste den bli, för det priset...)

tisdag 6 september 2011

Lykkefund

Jag har alltid velat ha en honungsros, och när jag hittade en jättefin Lykkefund med 20% rabatt på plantskolan i lördags, så kunde jag inte låta bli att köpa den. Egentligen vill jag helst satsa på rosor som remonterar, men den här kunde jag bara inte motstå! 

Så här kommer den förhoppningsvis se ut när den blommar nästa sommar:

http://www.rosenfreundehannover.de/lieblingsrose2009.html

Efter mycket om och men så planterade jag den längst ut till höger på framsidan av huset. Gräddvita blommor mot vit husvägg kanske inte är den helt ultimata kombinationen, men de är ju faktiskt gula i mitten och bladverket är både mörkgrönt och kraftigt, så varför inte? 


Svar på mina frågor lär jag få nästa sommar. Det är väl inte värre än att man kan flytta den om det känns galet.

måndag 5 september 2011

Blomfluga

Fröken Grön har gjort en naturvetenskaplig upptäckt: Blomflugor (som ser ut som små getingar) är snällare som fotomodeller än vad fjärilarna är. De älskar kärleksörtens nektar och sitter riktigt stilla när man kommer krypande med kameralinsen. (Fast tar man 189 bilder på raken så var det väl fasen om inte några av dem skulle bli bra, hehe!)



Vingarna på den lille krabaten ser nästan ut som om de är gjorda av såpbubblor! (Men han har nog glömt att raka benen. De är ju alldeles håriga!)

söndag 4 september 2011

Ljugarbänk

Idag fick den babyblåa loppisbänken ny ljusgrå färg. Oj, så snabbt färgen torkade i de härliga sensommarvindarna som vi har kunnat njuta av idag! 


Nu ska vi känna efter om den fungerar bra som ljugarbänk på den nya lilla plattsättningen från södersidan, som jag färdigställde igår. Här kommer man nog kunna sitta gott när (om...) solen skiner i höst!

lördag 3 september 2011

Det tar sig!

Nja, några större fynd gjorde jag inte på marknaden här i byn idag. (Om man inte räknar färgglatt strössel från kryddståndet.) Det blev bara en snabb runda, för sedan lockade ett annat projekt mer: Att jobba vidare med sydsidan på huset.

Efter en tur till Solhaga (som har 20% rabatt på sina buskar och perenner nu) åkte jag hem med en bil full av superfina växter och fortsatte att gräva bort grässvål på andra (högra) sidan pumpen. Där blev det två små rabattsnuttar, och mittemellan dem lade jag några gamla trädgårdsgångsplattor för att kunna sätta en liten ljugarebänk där.


Närmast husväggen står ett litet persikoträd, som var en av många härliga presenter på min 40-årsdag. Tanken är att den ska spaljéas upp på husväggen på sikt. Buskrosorna framför persikoträdet är bourbonrosor som jag köpte idag. De heter Louise Odier, blir kraftigt rosa och ska enligt utsago blomma hela sommaren. Rosen längst ut på hörnan är Penny Lane, som jag skrivit om här tidigare. Lavendel och alunrot köptes också på Solhaga idag. (Finfin mängdrabatt om man köper många, - sånt gillar vi!)

Nu börjar det ta sig! Pumpen är fortfarande ful som styk, men tänk när persikoträdet kommer upp på väggen mellan fönstren och när hörnorna är indränkta i skyhöga klätterrosor, - då kommer det nog bli riktigt fint! (Om sisådär ett halvt decennium eller så...)


Nulägesstatus: Nöjd, trött och skitig. Dags att hoppa i duschen!

fredag 2 september 2011

Thank God it's Friday!

Lagom till att arbetsveckan var slut beslutade sig solen för att komma fram. Har SMHI rätt (för omväxlings skull) ska den stanna hela helgen. Hoppas, hoppas att det blir så!

Nu luktar trädgården nyklippt gräs och jag är redo för fredagsmys!


torsdag 1 september 2011

Marknad - topp eller flopp?

På lördag är det marknad i "Glesbygd", - en av höstens stora begivenheter i byn, trots att det är en ganska småskalig kommers vi pratar om. 

Vi bor precis i backen upp mot marknadsplatsen och kan sitta på första parkett och glo på allt folk som går förbi ute på gatan. Ganska roligt, faktiskt! Vi brukar ta en sväng upp bland stånden direkt efter frukost, men i ärlighetens namn brukar det en runda man avverkar ganska snabbt. Har man sett en marknad har man liksom sett alla; det är mest plasttofflor och krimskrams till försäljning, tycker jag. Ibland dyker det upp en och annan riktig hantverkare, men det är mer undantag än regel.

På Malmöfestivalen förra helgen hade marknadsstånden det förväntade stuket, med ett undantag: Ett stånd där man kunde köpa handgjorda läderarmband i olika färger, broderade med pärlor och vackra sidenband. Oemotståndligt fina! (Att det dessutom var en av mina gamla högstadieelever som stod och sålde dem kändes som en extra bonus. Tänk att man fortfarande känner igen dem fast det har gått över tio år sen man sågs!)


Väldans användbart, - jag har redan haft det på mig nästan varje dag den här veckan. Kan man hoppas på något liknande på marknaden på lördag, tro?