söndag 1 februari 2015

Vaxad och klar

Som jag skrev redan igår, så dekorvaxade vi vår nya platsbyggda bokhylla igår. Efter att ha testat lite olika grejer på ett par överblivna träskivor, så bestämde vi oss faktiskt för att återanvända samma system med dekorvax och hårdvaxolja från Osmo som vi använde på hallgolvet för 1,5 år sedan. (Löjligt dryg burk, det där!) Nyansen heter "Valnöt" och är precis så där mittemellan-brun som vi ville ha den. Just den träfärgen går igen på flera ställen här i röda rummet; både i den framtagna träväggen vid dörren och i bokskåpet (som inte innehåller några böcker, utan makens samling gamla spel) och byrån som står utanför bild. Hårdvaxoljan kom på efter frukost idag, och nu har vi en hyllhörna som knyter ihop rummet på ett alldeles förträffligt sätt!


Vi fick klura lite på hur vi skulle göra med bakstyckena, som är tillverkade i plywood. I obehandlat tillstånd sög de nämligen åt sig dekorvaxen betydligt mycket mer än det mer solida träet i hyllplan och allmogelister, vilket gjorde att nyansskilladen blev väldigt stor. Efter konsultation i två olika färgaffärer, så kom vi fram till att det egentligen funkade med vilken olja som helst. Vi testade först med paraffinolja, men efter att ha laborerade på spillbitarna i köket, så kom vi fram till att det faktiskt blev allra snyggast med vanlig hederlig olivolja. Det kanske låter helt galet, men vi körde faktiskt på den lösningen, och det blev både bra och billigt (47 kronor!). Plywooden blev aningen "flammig" ändå, eftersom den är så ådrad i sin yttextur, men det kommer inte att synas speciellt mycket när böckerna väl kommer på plats.


Vi är jättenöjda med resultatet! Hyllan ser ut som om den har stått där i årtionden, och det märkliga är att rummet nästan känns luftigare nu än vad det gjorde tidigare. Ja, det känns nästan som om vi ökade takhöjden lite grann. (208 cm är annars inte så mycket att skryta med...) Nu väntar vi, om än en smula otåligt, på att hårdvaxoljan ska torka, så att vi kan börja flytta ner våra böcker från vinden. Vilken fröjd!

12 kommentarer:

 1. Så otroligt snygg bokhyllan blev! Precis som du ju säjer - den ser ut att alltid ha stått där!
  Jag förstår otåligheten!

  Vilken härlig bibliotek/läshörna ni får där!
  Ha en skön söndag!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Ser verkligen ut som den stått där länge. Kommer bli kanon med böckerna på plats tror jag. Vi har nästan inga böcker framme längre. Ont om hela väggar i vårt gamla hus ;), Det gäller att prioritera och inget är för evigt. Vi kanske har en klassisk bokhylla igen om några år.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Så otroligt fin hyllan blev! Ja, nog ska ett hem innehålla böcker så det där kommer bli så fint.
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 4. Det blev ju kanonfint! Men vad jobbigt att vänta på torken... förstår att du är otålig att få plocka in böckerna! ;)

  Ha en fin söndagskväll!
  Annica

  SvaraRadera
 5. Grattis - kanonfint blev det! Lustigt det du skriver om takhöjden - vi upplevde precis samma sak i fjol när vi satte in platsbyggda hyllor i vardagsrummet på två motstående väggar. I stället för att krympa rummet som vi var rädda för, så känns det nu både större och luftigare! Tror att det är något med att ögat dras upp till taket där hyllan slutar.
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 6. Såå bra det blev! Klockrent!
  Kram Marie L

  SvaraRadera
 7. Vad roligt när man får känna sig riktigt nöjd....och snyggt blev det ju också!

  SvaraRadera
 8. Wow så fint!!! Kul när det blir så bra!

  Trodde det var du som var vaxad och klar först hihi;);)

  Kram och fin vecka!
  Milla

  SvaraRadera
 9. Förstår att ni är nöjda med resultatet, för det blev både snyggt och passar in i rummet för övrigt. Även om jag kanske hade målat ljusgrått... Men det är nog bara för att vi själva har ganska många mörka möbler och fönster i vårt 70-talshus. ;-)

  Vinterhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 10. Slutresultatet blev jag jätte snyggt. Njut av Er nya hörna..

  kram

  SvaraRadera
 11. Jag var också inne på grått men det här blev precis lika bra, super! Hörnan ser inbjudande ut, ett riktigt hemtrevligt och mysigt "bibliotek":)
  Skorpan

  SvaraRadera
 12. Klockrent! Den bara står där och passar in som om den aldrig gjort annat. : )

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!