onsdag 20 maj 2015

'Albina Plena'

Tillåt mig presentera trädgårdens nya prinsessa: Clematis (Atragene) 'Alba Plena', inköpt efter jobbet idag på Växtmästaren i Osby, i ett rus av plötslig förälskelse. Nu är hon planterad i den nya rabatten runt snöbollsbusken, förhoppningsvis redo att klättra in bland stammarna och förgylla vår framtida tillvaro.


Blommorna är vita och öppet klockformade, blir 6-8 cm i diameter och remonterar enligt utsago villigt från tidig vår till långt in i oktober. Den här klematisen tillhör grupp 1, som inte ska klippas ner på våren. Om man känner att man nödvändigtvis måste klippa ner den rejält, så ska man göra det på hösten efter blomning. 


Har man tur sticker hon iväg och blir 3-4 meter hög, men kan också fungera som marktäckare. Plantan är härdig i zon 1-5 och trivs bäst i sol/halvskugga. Hos oss står hon i sol på förmiddagen och i halvskugga på eftermiddagen. 


Det var inte precis den billigaste klematisen på plantskolan, men inte heller den dyraste. Och är man kär så är man. Hon är verkligen utomjordiskt vacker, lilla Albina!


Efter plantering täckte jag nederdelen med några stenar, eftersom klematisar inte gillar att sola fötterna. Stenarna är plockade direkt ur säcken på uppfarten, och är osköljda på bilden. Det fixar nog regnet snart misstänker jag, annars får jag ta fram vattenslangen.


Nu hoppas jag verkligen att min kärlek blir besvarad. Jag lovar att jag ska fjäska lite extra för dig Albina, och bjuda på hur mycket extra special treatment som helst, bara du älskar mig tillbaka!

8 kommentarer:

 1. Den är onekligen hur fin som helst. Söta när dem lite blygt tittar neråt:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 2. -mamma där sitter ju Anna-Karin o tycker om sin trädgård! Så sa Elias när vi körde förbi o du fotade din fina fina klematis 💚

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken klok påg han är, lille Elias! 💚

   Radera
 3. Åh, så du har köpt en sån! Du ska veta att jag haft mina funderingar ditåt. Jag har sett en i Söderköping och den växer så det står härliga till, och har täckt ett helt plank! Sååååå vacker! Är det den som också kallas "Alpklematis"?

  Jag har en känsla av att den rara prinsessan kommer att stortrivas hos dej!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Ja visst är den fin.. Jag har haft min i flere år, har även klippt ner den till "roten" en gång o den kom opp igen!.Min har jag "hängande " över verandan.Men den blommar inte ännu men har knoppar..ganska många! ha en bra dag!

  SvaraRadera
 5. Å vilken vacker klematis! Det växte en vid knuten när vi köpte vårt hus och bidrog till förälskelsen i huset. Så klematis är verkligen förförisk :-)

  SvaraRadera
 6. Hej, jag undrar om du har en bild på klematisen idag, så man kan se den när den växt till sig?

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!