söndag 17 maj 2015

Ny liten rabatt

När fotografen Olof Abrahamsson var här för några år sedan, så sa han att grönt är den färg som är allra svårast att återge korrekt på foto. Efter flera års plåtande både inne och ute här hemma, så är jag verkligen benägen att hålla med honom. Idag fotade jag min nya rabatt runt snöbollsbusken, och färgerna är verkligen kluriga att återskapa på bild. Blir färgerna inte för mustiga så blir de för bleka. Hmmm... Här ser ni iallafall på ett ungefär.


Som ni vet shoppade jag växter på plantskolan igår. Delar av den här rabatten kommer att stå i sol och delar i halvskugga, och det har jag försökt tänka på när jag planterade. Jag har försökt hålla mig till samma färgskala som i den långa planteringen till vänster i bild här nedan, med en bas av frodigt grönt och mörkt röda/vinröda toner, med inslag av ljust rosa, vitt och mörkt blålila. Det blev vinröd alunrot, revsuga, saxifraga, vit kantnepeta och aklejruta. De tre bräkenplantorna köpte jag redan förra helgen, och två plantor murgröna i mörkgrönt med vinröda inslag hade jag planterat tillfälligt på ett annat ställe i trädgården. (Ytterligare ett bevis för att det minsann finns klara fördelar med att man samlar på sig "bra-att-ha-och-det-var-ju-så-billigt-växter", hihi!)


Jag när en hatkärlek till revsugan, som är lite klurig att få snygg tycker jag. Fast om man får till det så är den en utmärkt marktäckare. För tillfället har jag nog bestämt mig för att jag gillar den, och 18-kronorsplantorna jag fick tag i igår var himla stora och fina. Färgkombinationen är det iallafall inget fel på!


Sen är jag löjligt förtjust i småblommiga växter, och saxifragan bildar verkligen superläckra "kuddar".  Just den här mörkröda färgen blir också en himla snygg färgklick i den soligaste delen av rabatten.


Själva snöbollsbusken har blivit mer eller mindre uppstammad genom åren, vilket jag faktiskt gillar. Busken är rasande grann när den blommar, men den tiden är ju så försvinnande kort. Jag grunnar på att plantera in en klematis, som får slingra sig upp i stammarna tillsammans med murgrönan på sikt. En andra blomning vore ju inte så dumt! 


Någon superstor rabatt blev det kanske inte, men i verkligheten känns den ändå större än på bild. Och glad är jag som slipper svära nästa gång jag klipper gräsmattan. (Vilket säkert blir snart, med tanke på i vilken takt grässtråna växer...) Nu är jag faktiskt lite sugen på att lägga stenkant på fler ställen i trädgården. Jag har ju redan ett helt stenförråd att ta av, som bekant...

9 kommentarer:

 1. Så fint med rabatten under snöbollsbusken! Nygjorda rabatter är sååå fina och jag blir lite avis när jag tänker på slitet jag hade igår med allt gräs som letat sej in på de mest omöjliga ställena.
  Jag har en del marktäckare, men när gräset ändå letar sej in, ryker ju även marktäckarna! Trist!
  Fina tips på växter!
  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Så han sa så om grönt....Nu är ju inte jag det minsta fotograf, men jag tycker att rött är hopplöst.....Hur som helst så är dina bilder jättefina och så fint med dom nya rabatterna! Sitt och njut nu om du inte blåser bort, för här gör man det idag!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så fint det blev! Snöbollsbuske står på min önskelista och nu blev jag ännu mer peppad.
  Revsuga är jättefint, men svårt att styra tycker jag. Den växer inte alls där jag vill nämligen. Nåja. Det är bara att prova vidare. :-)
  Ha det fint

  SvaraRadera
 4. Åh, stenförråd lät ju underbart att ha att ta av, sten i trädgården gillar jag, men det är ju tungt att bära hem...
  Det blev väldans bra det där, verkligen snyggt! Saxifraga var en ny bekantskap, söt!

  SvaraRadera
 5. Så vackra foton på trädgården. Jag är också benägen att hålla med att grönt natur är svårt att fotografera, särskilt när det är många olika gröna nyanser. Fin ny vecka till dig!

  SvaraRadera
 6. Så tjusigt så!
  Intressant det där med att grönt är svårt att få till. Själv tycker jag att både rött och vitt ofta ställer till problem. Men att vissa färger gör sig mindre bra på bild kan ju kvitta när de är så fina i verkligheten.

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Så prydligt och fint det blev! Nu kommer gräsklippningen att gå som en dans!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 8. Men så söt den var Saxifragan! <3

  Snyggt med stenkanten och jag har både en klätterros och klematis i mitt gamla plommonträd. Vackert med en andra blomning.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Mysigt med rundlar, och stenkanter. Nån liten plåtkant eller duk är väl kanske att rekommendera om du inte ska börja svära igen =)

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!