måndag 21 september 2015

Dalta med dalian?

Jag har ett kluvet förhållande till dalior. När de blommar som bäst, så känner jag att jag absolut inte vill vara utan dem, men när man måste dalta med knölarna höst, vinter och vår, då vill jag helst inte vara med. Det där med att dra upp dem efter första frosten, förvara dem på ett speciellt sätt över vintern och förodla dem på våren, det är helt enkelt tre steg för mycket för mig. Men som sagt, när de blommar...


I år har jag bara en endaste dalia; en för mig ny, småblommig sort som jag inhandlade på Villa&Trädgårdsmässan i Malmö tidigt i våras. Jisses, vad den har blommat i sommar! Och det kommer fortfarande mängder av nya knoppar. Den står i en kruka precis på hörnet mellan uppfarten och köksingången, och nog njuter jag av den varje gång jag går förbi. 


Det är visst fler än jag som njuter av de färgsprakande blommorna.


Känner jag mig själv rätt, så kommer den här knölen inte komma ur jorden i tid för övervintring. Jag ser dem som 1-åringar, helt enkelt. Och med det sagt, så kanske det faktiskt blir fler nästa sommar. Drömmen om ett helt daliafyrverkeri i någon rabatt är lättare att övervintra, hihi!

10 kommentarer:

 1. Om du redan har dahlian i kruka behöver du inte ens ta upp den ur jorden - bara ställ krukan någonstans frostfritt om det finns och ta fram den till våren!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 2. Håller med dig, det är alldeles för mycket pyssel med dem för att jag ska orka. Men jag spar dem ibland. Är utan vissa år. Och då saknar jag dem. Svär när jag ska gräva upp dem. Nu har jag två lila som jag ska spara, få se hur det går. Sen hade jag en jättefin rosa i kruka som jag inte tänkt spara, men när jag hällde ur krukan och såg knölarna ... Ja då sparade jag den också. Eller, den ligger nere på bordet, jag är ganska säker på att jag spar den.

  SvaraRadera
 3. Det är lika kriminellt att kasta en dahlia , som att INTE köpa en 50 kronors möbel på loppis. Hihihi
  Nu var jag väl rolig. Din dahlia är ju så söt. Lätt som en plätt -
  1 ta varsamt upp dahlian ur krukan
  2 skaka av de mesta av jorden - nästan all jord.
  3 lägg knölen varsamt på ett tidningspapper i en pappkartong.
  4 placera frostfritt i ett relativt mörkt rum .
  5 fira jul
  6 ta fram knölen i mars - förgro i ditt fina växthus.
  7 pyssla om fin dahlia
  8 visste du - ju fler snittblommor du tar av dahlian , desto mer blommor.
  9 lycka till
  Mvh Maj-Britt


  SvaraRadera
 4. Dette kjenner jeg meg veldig godt igjen i:) Har nettopp tatt 15 stykker opp av jorden. Vemodig og litt stressende å tenke på alle stegene som venter.....MEN, de er verd det...tror jeg:)
  Ha en fin ny uke.
  Jannicke

  SvaraRadera
 5. Åh, vilken söt dahlia! Så läcker!
  Ja, det är ett pyssel, som jag har slutat med! Det blommade alltid när man skulle åka hem från torpet och sen kom frosten ganska snabbt, så....! Nä, jag får nog köpa färdiga plantor med blommor istället!
  Denna var verkligen jättesöt!
  Kram
  LIsa

  SvaraRadera
 6. Åh, så söt Dahlia! Själv älskar jag Dahlior och sparar dem gärna till nästa säsong, bara att sätta ner i matkällaren och vänta på våren. Men det är tur att man kan göra lite som man vill. Det är ju inte hela världen att köpa nya varje år heller. Så fint du har arrangerat på det lilla bordet. Ser så mysigt ut, precis som allt gör hos dig.
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 7. Så fin den är din dahlia. :) Jag tycker att dahlior är så vackra men just den där biten med att få upp plantorna ur jorden i tid och sedan ner igen vid rätt tid har gjort att jag inte har vågat ge mig i kast med dahlior. Men jag har bestämt mig för att göra ett försök nästa år. Kanske överraskar jag mig själv. ;)

  Kram på dig

  SvaraRadera
 8. Hej Anna-Karin.

  Det er en smuk, enkel georgine du viser. Jeg er heller ikke så god til det med at gemme knolde ;-)

  I dag har jeg fortalt lidt om din blog på min blog. Jeg håber du kan lide mit indlæg - og at det er ok at jeg linker til dig!?!

  Hilsner fra Nana

  SvaraRadera
 9. Hei! Den er virkelig nydelig. Den ligner veldig på en jeg har 'The Pink'og er superenkel til å overvintre. La den stå i krukka på et mørkt og frostsikkert sted. Så tenker du ikke mer på den før den skal ut neste år.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 10. Din stakkels ensomme dahlia ser forrygende dejlig ud i den meget smukke krukke! God idé at betragte dem som enårige, men du går klip af en knold, som til næste år ville give endnu flere smukke blomster. Men skidt pyt.

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!