tisdag 22 december 2015

Du lilla gran

Efter ett biobesök i Kristianstad igår eftermiddag (den nya Star Wars-filmen måste man ju se!) svängde vi inom julgransförsäljaren på vägen hem. Vår vana trogen valde vi ut en lagom hög och lagom tjock rödgran på mindre än två minuter. Nu står den där i hörnet vid soffan, pyntad och klar, och genast blev det jul i stugan.


I år är granen pyntad med halmsaker, några små änglar, röda flugsvampar, tre små röda tamburmajorer och naturligtvis kulor av olika slag i rött, guld och vitt. På en av kulorna står det New York; en kul souvenir från vår resa dit i våras. (På en annan gren hänger det en glittrig röd handväska från Los Angeles, men den har jag hängt lite i skymundan i år.)


På Solhäll har vi ingen julbock under granen, utan en juluggla gjord av grenar, halm och fjädrar. En himla fin tradition, tycker jag. För att inte mössen ska gnaga sönder den när det inte är jul, så förvarar vi den hängandes i några gamla tvättlinor på vinden. Fast de kanske ändå hade hållit sig på avstånd i tron att det är en riktig uggla, hihi!


Ängeln i toppen av granen har hängt med sedan min barndom, då den brukade stå på mitt rum. Jul 1976 står det inuti den, och jag minns att den är köpt på det som då hette Wessels i Uppsala. Paket under granen har det inte hunnit bli så många än. (Julklapparna är inköpta, men inte inslagna än.) Gottebord har vi också, som ni ser. Livsfarligt, det där...


Dagens aktivitet bestod för övrigt i att åka till Hässleholm och storhandla på ICA Maxi. My God vilken pärs, säger jag... Nu orkar vi inte göra mer idag. Mer än att möjligtvis röra oss mellan soffan och gottebordet, hehe!

11 kommentarer:

 1. Vilken ljuvlig tradition med en uggla som vaktar granen - den passar perfekt vid sin hörna hos dig! Njuter av din vackra och personliga gran - själv har vi ingen i år.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 2. Den var super fin och ugglan var ju både fin och rolig.
  Det är så himla mysigt hos er.
  God Jul på dig om vi inte hörs innan.
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och en riktigt god jul till dig, Annika!
   Kram från Solhäll!

   Radera
 3. Beautiful! I love your New York souvenir

  Happy Christmas from Spain, Feliz Navidad desde España

  Marina

  SvaraRadera
  Svar
  1. And a very merry Christmas to you, Marina!

   Radera
 4. Det ser rigtig fint ud. Hyggeligt og varmt.

  Glædelig Jul
  Finn

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt "glædelig jul" tillbaka till er båda!

   Radera
 5. Fint och julmysigt :) Kul med ugglan under granen :)) //Victoria

  SvaraRadera
 6. Vilken superfin gran, så smakfull!
  Ja du, gottebordet drar kan jag tro! Riktigt jobbigt när man ska shoppa nu innan jul! Jag kan tro att det var ett kaos, långt ifrån lugnet i Glesbygd!
  Ha nu en jätteskön och fin JUL!
  Kramar
  LIsa

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!