tisdag 8 mars 2016

Veckans bukett

Jag är trogen mitt nyårslöfte och ser till att alltid ha färska blommor hemma så här års. Det är onekligen ett bra sätt att stå ut med de trista vintermånaderna. Ibland snålar jag och handlar på torget i stan eller i mataffären, och ibland lyxar jag till det med bundna buketter från byns finaste lilla blomsteraffär. "Fixa något rufsigt till mig," säger jag till fröken F bakom disken, och så gör hon det. 


Rufsigt och grönt ska det alltså helst vara i mina buketter, med bara någon enstaka blomma. Den här gången blev det fräken, ett ensamt styvt grönt blad (som jag inte vet vad det heter), gröna poppelkvistar och två fantastiskt läckra nejlikor i ljust rosa. De ser nästan ut som små pioner!


Vackra silverfärgade tistlar bad jag också om att få, och något småplottrigt ljusgrönt (som jag inte heller kommer ihåg vad det heter), som man tydligen ska akta sig för att slänga på komposten, eftersom det sprider sig som en löpeld överallt med långa sidorötter.


Jag passade på att utnyttja den sista timmen med dagsljus, och fotade nere i växthuset när jag kom hem från jobbet. Fast sen fick buketten naturligtvis följa med in igen, så nu står den inne på matbordet i gröna rummet, där jag kan gå förbi och titta på den. Ibland brukar jag flytta över vasen till röda rummet, där vi sitter om kvällarna. Man vill ju liksom ha det vackra där man är!


Jag börjar onekligen bli himla sugen på att få börja fixa i växthuset; det kände jag tydligt när jag var där nere och plockade runt idag. Fast innan jag börjar pyssla där inne får jag nog tömma det helt och tvätta av väggarna rejält med såpvatten och slang. Kanske vi kan få några fina dagar i påskhelgen. (Även om det känns som om påsken kommer extremt tidigt i år.)

6 kommentarer:

 1. Hej! Floristen här!! ☺️
  Det styva bladet heter aspedistra och det skira gröna heter thalaspi!
  Ska genast kolla upp vad det är för släkte på thalaspi! Återkommer säkert på den punkten ��

  SvaraRadera
 2. Jättefin rufsig bukett - helt i min smak !
  Är också sugen på att börja i växthuset och hoppas på någon soldag till helgen.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig bukett! Verkligen fin. Det behövs färska blommor under den här tiden. Längtar tills det går att plocka in från trädgården igen :)

  SvaraRadera
 4. Härlig bukett! På senare tid har jag lärt mig att uppskatta nejlikan som bukettblomma och inte bara om begravningsblomma.
  Ja, mitt växthus väntar också på en såparengöring och sen kan jag pyssla runt där.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 5. Väldigt fin bukett! Jag måste lära mig att ta in mer grönt och icke-blommor i buketterna, det blir ju såå snyggt! Kram Elin

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!