söndag 6 november 2016

Hej Stockholm!

Idag blir det resereportage här på bloggen. De senaste dagarna har maken och jag nämligen befunnit oss i Stockholm. Målet med resan har i första hand varit att träffa goda vänner från förr, men också att insupa lite storstadsatmosfär som kontrast mot vardagslunken i "Glesbygd". En liten minisemester, helt enkelt. Och Stockholm levererar ju alltid, om inte annat i skönhet, måste jag säga.


Efter en tågresa som nästan blev dubbelt så lång p.g.a. signalfel på Stockholm Södra (vad annars?) och tågköer från Katrineholm och hela vägen in, så kom vi äntligen fram strax efter lunch i torsdags. Vi är ganska praktiska (läs: lata) av naturen och checkade in på Radisson Blu Royal Viking, som ligger alldeles bredvid Centralstationen. Nära och bra till allt, och en frukostbuffé to die for! Min måttstock för vad som utgör en bra hotellfrukost är om de serverar pannkakor och lönnsirap, och det gjorde de.


Vi var som vanligt mer eller mindre oplanerade (att vara accidental tourists är lite av vår grej, för det brukar liksom bli bäst då), men har hunnit klämma in en hel del på bara ett par dagar. Vilket nöje det är att bara strosa omkring och se var man hamnar. I Gamla Stan hamnar man gärna!


Här vill man ju fota allt! Ljuvligt smala gränder, hus som lutar åt alla håll och vackra väggornament vart man än tittar. Det är nästan så att man kan höra historiens träskoklapper mot kullerstenarna, om man blundar och låter fantasin spela fritt.


Hallå PEAB, NCC, Skanska och alla ni andra byggare i Sverige; varför bygger ni inte sådana här portar nuförtiden? Det är ju för dåligt.


En av resans höjdpunkter var ett besök på restaurang Woodstockholm, som ligger alldeles intill Mosebacke på Söder. Vilken kulinarisk upplevelse! Vill man äta här så är det nog alldeles garanterat en god idé att boka bord i förväg (vilket min vän S hade gjort), för stället är inte större än ett hål i väggen och var fullproppat fast det bara var torsdag när vi var där. 


Blomsteraffärer och antikaffärer är ju alltid intressant. Synd bara att man inte kan ta med sig färska blommor hem. (Om jag inte missminner mig brukar Elsa Billgren handla i just den här butiken.)


Många fikastopp måste man ha, när man traskar runt mycket. Det är ju liksom halva nöjet med att vara på semester. På Café Schweizer i Gamla Stan får man sin caffe latte i stor ljuvlig skål, vilket är bra för att man kan gömma sin knallröda söndersnutna förkylningsnäsa medan man dricker. (Toppluvsfrisyren är lite svårare att dölja, hihi!)


Den andra saken som vi faktiskt hade planerat i förväg var att besöka Fotografiska, där de just nu visar en utställning med fotografier av den kände fotografen Anton Corbijn. Mycket sevärd, om man gillar kombinationen fotografi och rock 'n' roll. Här serverar de dessutom en brunch som lär vara något i hästväg, men det kändes ju som lite overkill, när vi just hade hängt vid frukostbuffén på hotellet i nästan två timmar. Det får bli en annan gång. 


Det gladde mitt ungdomshjärta extra mycket att hitta min egen favorit på en av väggarna: Boy George, sångare i det brittiska 80-talsbandet Culture Club


Utanför Fotografiska ser man över till Gröna Lund, men det var ingen i sällskapet som längtade dit i kylan. Dessutom är det nog stängt för säsongen, skulle jag tro. Härifrån har jag ändå en hel del roliga barndomsminnen, från tiden då vi bodde i Uppsala och åkte hit varje sommar. 


Vi klättrade vidare uppför trapporna mot Söders höjder, där vi njöt av den vackra utsikten över vattnet, bort mot Skeppsholmen och fullriggaren af Chapman. Själv stod jag mest och huttrade i det råkalla novembervädret, gnolandes på Orups gamla dänga: "Stockholm har blivit kallt..."


Efter lite lördagsshopping (tillsammans med en sisådär halv miljon andra människor) vinkade vi slutligen hejdå till huvudstaden sent igår eftermiddag och styrde kosan (tåget) tillbaka söderut igen. Förstaklassbiljetter, minsann! (För att de råkade vara lika billiga som de vanliga biljetterna, men ändå.)


Och så vaknade vi hemma i stugan igen, nöjda över vår resa men som vanligt lika glada över att vara hemma igen. För det är ju precis som det klyschiga gamla ordspråket säger: Borta bra, men hemma bäst!

12 kommentarer:

  1. Stockholm. Där är jag född och uppvuxen. Efter 27 år lämnade jag trängseln för Skåne. Det har jag aldrig ångrat. Men visst är det en vacker stad, det håller jag med om! Kul att se lite bilder från hemtrakterna. :-)
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man! Själv är jag ju exil-upplänning, fast jag var bara 11 år när jag flyttade. Dialekten finns iallafall kvar! :-)

      Radera
  2. Jag får nästan en liten tår i ögat! Jag längtar till Stockholm, min hemstad. Det är ju en stad som är vacker ut alla vinklar (i alla fall nästan). Måste, måste, måste boka in en resa dit snart. Tack för ditt härliga resereportage.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får erkänna att det var pinsamt länge sedan jag var i huvudstaden före den här resan. Typ 15 år sen... Det var verkligen på tiden!

      Radera
  3. Längesen jag besökte storstan måste jag säga...jättemysiga bilder du visar!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Storstan är trevlig i lagom dos! Länge sen jag var där före nu.

      Radera
  4. "Det bästa med att åka bort är att det är så skönt att komma hem", därför ska man ta en liten tripp emellanåt. Turista oplanerat gör vi nästan alltid, det är då man upptäcker intressanta saker tycker vi. Fotografiska är alltid värt ett besök.
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag instämmer i ditt visdomsord! Aldrig sover jag så gott som första natten hemma efter att ha sovit borta ett par dagar. Det är ju för väl att man känner så för sitt hem! :-)

      Radera
  5. Vilken härlig Stockholmstur ni haft! Och jag håller med, trevligt med storstan i några dagar men skönt att komma hem till lugnet igen ;)
    Ska självklart rösta på din blogg! Jag har varit dålig på att lämna kommentarer hos dig men jag kikar in här i princip varje dag!
    Kram Marie Linderoth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marie, vad roligt!
      Och jag tjuvkikar på din Instagram, fast jag är inte så aktiv där själv.
      Hoppas allt är bra med dig! :-)

      Radera
  6. Stockholm är verkligen vackert! Men jäkla stort.... :) Anna

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!