tisdag 27 december 2016

Storm, veranda och oskrivna blad

I natt låg vi och lyssnade på stormen Urd, som härjade utanför fönstren. Det blåser fortfarande ganska rejält ute, men tack och lov verkar vi ha klarat oss bra den här gången. Nu har jag i och för sig inte varit utomhus än, så man kanske inte ska ropa hej. 

Idag skrotar jag runt i stugan och småpysslar, fortfarande med julklappspyjamasen på. (Jag duschade faktiskt igår, men sen åkte pyjamasen på direkt igen, hihi!) På glasverandan står jultulpanerna fortfarande röda och vackra i favoritvasen. Där ute är det svalt, så kommer man ihåg att ställa ut vasen där på kvällen håller sig buketten lite längre.


Tulpanerna köpte jag faktiskt i mataffären dagen innan julafton. Jag har återanvänt tallriset från den förra buketten, och några kvistar skimmia likaså. Den senare är egentligen lite på gränsen till överblommad, men det syns inte så mycket.


Vid verandadörren har en liten tomte dröjt sig kvar. Han brukar gilla att hänga där efter juldagarna, och nu när det stormade inatt ville han nog verkligen inte ge sig iväg ut. En långsmal kudde täcker springan i dörren och skyddar honom lite grann från drag.


Sådana här jular när det inte är minusgrader, är verandan ett utmärkt extra kylskåp för dricka och eventuella matrester. I synnerhet på julen förvarar vi ganska mycket här ute, som annars tar för stor plats i kylskåpet. Gränsar det till minusgrader om natten, så brukar vi ställa flaskorna i en kylväska, men det har sannerligen inte behövts de senaste dagarna.


Med undantag för julsnapsen (som bara maken och svärmor vågar sig på), så dricker vi nästan alltid bara lätta drycker eller helt alkoholfritt på julen. Utöver julmust (som går åt i litervis) så är ginger beer min favoritdryck för tillfället. Den smakar lite grann som Pommac, fast med lite mer ölsmak. Den finns i en variant med alkohol också, men den alkoholfria är faktiskt minst lika god. Svagdrickan kommer från julmarknaden på Huseby. Jag är personligen inte så förtjust i det, men vi hade julaftonsgäster som tyckte att den var riktigt god. Om inte annat så är ju flaskan fin att ställa fram på bordet, hihi!


Under juldagarna lyser adventsträdet hela tiden, även fast det är ljust ute. Det SKA lysa mycket på julen, så jag låter även adventsljusstakarna, adventsstjärnan och julgranen stå med tända lampor hela dagen lång. Fast idag känns det onekligen lite överflödigt, eftersom solljuset strilar in i stugan så att man nästan inte ens ser att lamporna är på. 


Nu är juldagarna över, men jag har semester en hel vecka till. En del dagar är uppbokade med saker, men många dagar är helt oplanerade än så länge. Jag älskar den där känslan av att ha helt oskrivna blad i kalendern, när man kan vakna och bara göra precis vad man vill. Eller inte göra något alls, för den delen. Jag är ganska bra på båda delarna, faktiskt.

5 kommentarer:

 1. Så fint med tulpaner och att spara tidigare dekorationer är ju perfekt! Så bra med verandan som extra kylskåp, här används balkongen om det inte är minusgrader. Så skönt att ni kom lindrigt undan när det gäller stormen! Man vet ju aldrig hur det kan bli!
  Ja, så härligt med lite ledighet och oplanerade dagar!
  Njut av ledigheten och ha en fin fortsättning på gamla året!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Verandan är så bra när det är milda vintrar! Vi har både mat och dryck i vår veranda vilket gör att det inte blir trängsel i kylskåpet och man har koll på allt. Jag gillar inte öl men köper Ginger Joe med lite alkohol på systemet, den tycker jag är god.
  Gott att ni klarade er från stormskador!
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Låter härligt att skrota runt i pyjamas, gissar att den är i flanell och inte i fleece?
  God fortsättning!
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den är faktiskt tillverkad i tunt fleecetyg! Varmt och gott i sängen, kan du tro! :-)

   Radera
 4. God fortsättning! Väldigt praktiskt måste det vara att kunna använda verandan som ett extra skafferi. Idag är det minusgrader här (!) och sol. Det blir genast mycket vintrigare och juligare tack vare det.

  Ha det gott!
  Karin

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!