måndag 9 januari 2017

Kökshylla och kokböna

En murgröna jag redan hade hemma har hamnat i en loppad Upsala Ekeby-kruka (gul för en gångs skull) uppe på en av kökshyllorna. Det är ju trevligt med lite "grönsaker" i köket, hihi! För övrigt blir jag alltid så glad när jag går förbi just den här hyllan, som vi hittade i ladan när vi köpte huset och som alla gånger är ett hemmabygge. Jag älskar den, i all sin klumpighet!


På ett av hyllplanen ligger kokbönan "Signe" och väntar på sådd. Den fick jag av Gunnel Carlsson, när hon var och föreläste på bibblan här i byn i höstas. Signe var en dam som bodde i Ramdala utanför Karlskrona, från sin födelse 1878 fram till sin död 1953, och berättelsen säger att ingen i trakten hade så goda bönor som hon i sin trädgård. Bönan gick sedan i arv till Signes barn och barnbarn, och idag ingår den i fröuppropet, som är ett program för bevarandet av gamla kulturväxter. Mer om Signe från Ramdala (både damen och bönan) kan man läsa i den här artikeln. (Klicka på den gröna texten!)


Om Signe trivs på Solhäll återstår att se. Traditionen bjuder iallafall att man ska så henne några dagar före eller efter Blenda-dagen den 27 maj, då det är varmt i jorden och risken för frost med största sannolikhet är över. Jag lovar att jag ska vara extra försiktig med min enda lilla böna och ta hand om henne efter konstens alla regler. Tänk, kanske blir det hemodlade bruna bönor till fläsket framöver! 

1 kommentar:

  1. Gammal hylla i all sin klumpighet är fin och passande till övriga nostalgiska köksgeråd.
    Lycka till med din kokböna/ Eva

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!