onsdag 29 november 2017

En liten livlina

Jag smyger in advent med en vit julros (Helleborus niger) i fin gjutjärnskruka med lite kuddmossa runt kanterna. (Kanske lite onödigt att "offra" kuddmossa på det här sättet, men jag hade ingen annan när jag planterade över den.) Glasverandan erbjuder perfekt placering för julrosor, eftersom den mår bäst när det är rejält svalt. Den tål faktiskt till och med någon minusgrad, men riktigt så kallt blir det ändå inte på verandan.


Den utslagna blomman har små stänk av purpur på kronbladen. Så vacker den är! Och flera knoppar är det på gång. Till våren planterar jag ut den i rabatten, och så köper jag alldeles säkert en ny att ha i kruka till nästa jul igen. Genom åren har det blivit många julrosor i rabatterna. Jag blir lika paff varje år när de plötsligt blommar mitt i smällkalla vintern!


Ute på verandan står också min cypress, som är uppstammad på mitten (kan man kalla det mittstammad då?), i sin fina vintriga kruka. Jag är färgradikal och kör på vita krukor i jul, hihi! 


Överlag tycker jag nog att det där med färska växter både inne och ute är en av de allra största höjdpunkterna med advent och jul. Som en liten livlina för hur vi trädgårdsnördar ska överleva den alldeles på tok för långa vinterväntan...

1 kommentar:

  1. Så fin din julros är med de små stänken. Än har jag inte köpt någon julros men gör det snart och till våren planterar jag ut den liksom du gör. Har några som fröat av sig och hoppas de blir stora och fina så småningom. Hyacinter har jag många i glasverandan tillsammans med en rosmarin, hoppas den klarar sig.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!