måndag 30 juli 2018

Tomater i växthuset

Man kunde ju tro att det varma soliga vädret skulle bidra till att tomaterna i växthuset mognade snabbare, men konstigt nog har det inte riktigt varit så. De första tomaterna kom först i förra veckan, men den som väntar på något gott...


Nu mognar det fler och fler tomater för varje dag som går, men några stora tomatsallader blir det inte om kvällarna, för vi (mest maken) mumsar i oss dem på stående fot i växthuset. Det är ju så de smakar som allra bäst!


Det är som en liten djungel där inne, med grönska ända upp i taket. Där de slår i glaset böjer de sig och växer horisontellt istället. Så går det när man envisas med att ha krukorna på en hög bänk.


Fast jag erkänner ärligen att mitt lilla växthus inte bara handlar om odling. Det är ju så kul att skapa mysiga miljöer också! Som att ha ett litet tittskåp, som bara är till lyst. Och att dra in en trädgårdsstol och sitta här när det regnar (på den tiden när det faktiskt regnade...) är helt obetalbart.


På hyllan i bakgrunden skymtar några riktigt fantastiska knoppar! Flaggstångsknoppar, alltså.


En del krukor står direkt på marken också. Längs den här väggen hade jag en bänk tidigare, men den står borta vid källartrappan nu. Den lilla pottstolen håller en kruka med rosmarin och ampeltomaten kommer från en jobbkollega. 


Från samma kollega kommer den här roliga argentinska gurkan, som är sådd på frön inköpta på plats i Sydamerika. Hur vet man när den är klar, tro? Jag får köra en Google translate och fråga den på spanska...


I taket hänger glasballonger i olika färger. Mest för att det alltid är kul med ballonger.


De vattenfyllda flaskorna gör inte mycket för luftfuktigheten i den här galna värmen, haha! När jag vattnar med slang här inne brukar jag se till att spruta ner både bänkar, glasrutor och grus. 


Det roliga i år är ju att jag faktiskt har odlat alla (utom en) tomatplantor själv. Det där med frösådd är ju trist i sig, men nu när man har resultatet framför sig känns det lite roligare. Det blev så många att jag har kunnat fylla två pallkragar också, och dessutom har jag gett bort mängder. Vi får väl se om jag  orkar göra om det nästa år.

2 kommentarer:

 1. Så mysigt du har det i växthuset Jag gjorde tvärtom i år med tomatplantorna - brukar alltid dra upp en massa från frö. I år har jag köpt EN planta och det är precis lagomt för mig och maken.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 2. Ja det är det bästa att plocka och äta tomater i växthuset, smaken...doften. Men jag satte för många (som vanligt!) man ska hinna ta hand om allt också men det är ju så varje vår, man blir som en frötok :)
  Ha det gott i värmen!
  Kram Titti

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!