onsdag 31 oktober 2018

Happy Halloween!

Happy Halloween! För det är ju faktiskt den 31 oktober som är den riktiga All Hallows' Eve. Här hemma firar vi inte Halloween med någon större bravur, men det där med att ställa en karvad pumpa på trappan tycker jag ändå är ganska stämningsfullt. I år har det dock inte blivit någon sådan, så jag "lånar" en bild av mig själv från ett tidigare blogginlägg. 


Medan jag letade efter den hittade jag en annan rolig bild på en orange paprika, som makens syskonbarn karvade som bordsdekoration för några år sedan. En fullgod variant för den late, får man ändå säga!


Om Halloween verkligen är något vi ska anamma som en svensk tradition diskuteras år efter år, i synnerhet då många upplever det som kränkande mot den mer stillsamma svenska Allhelgonahelgen. Fast det där ordet hallow kommer egentligen från engelskans holy (som betyder helig), så steget till Alla helgons dag är alltså inte så långt som man kan tro. Dessutom finns det ju ganska många traditioner i vår kultur som är en salig blandning av gammal folktro och kristendom. (Jag menar, påskkärringar har ju inte direkt så mycket med Jesu lidande att göra...) Det ena behöver väl inte utesluta det andra, tänker jag. Om man vill fira, så firar man, helt enkelt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!