fredag 9 november 2018

Ljuvligheternas trädgård

En av de intressantare tavlorna på Pradomuseet i Madrid tycker jag var Ljuvligheternas trädgård (eller Lustarnas trädgård) av den nederländske konstnären Hieronymus Bosch, eller El Bosco som han kallas på spanska. Den är jättestor (220 x 389 cm) och består av tre delar och visar ett detaljerat myller av människor underliga djur, frukter, instrument och andra saker. På något vis känns den som en väldigt modern illustration, så det är onekligen fascinerande när man inser att den målades någon gång i skiftet mellan 1400-1500-talet. Det var fotoförbud på museet, så bilden lånar jag från Wikipedia.

El_jardín_de_las_Delicias,_de_El_Bosco.jpg (2952×1574)

I museishoppen köpte jag ett halsband fullt av små glasberlocker med utskurna detaljer från just den här tavlan. Det är verkligen jättefina små bilder. Och roliga! Nästan som hämtade ur en barnbok. Jag funderar på att pilla bort berlockerna från det i övrigt ganska trista "skosnöret" och sätta dem på ett armband istället. Jag tycker verkligen om dem, och skulle nog använda dem mer då. 


Och nu ligger jag i startgroparna för en helg på hemmaplan. Det ska bli så skönt att få vara hemma i dagsljus och bara strutta runt och pyssla! Städning står på schemat (för det är verkligen välbehövligt), men helgbuketten har jag faktiskt redan inhandlat. Den får jag visa imorgon. 

1 kommentar:

  1. Vilka ljuvliga berlocker! Ja helgen rullar på...i dimman.
    Höstkram från Titti

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!