söndag 19 maj 2019

Kortärmat, krukplantering och ful sprayfärg

Vi har haft en riktigt lovely försommardag i "Glesbygd" idag, med kortärmstemperaturer och ljumma vindar. Jag tog en tidig sväng in till Kristianstad på förmiddagen för lite trädgårdsrelaterad shopping. Från lunch har jag sedan varit ute och grejat ända fram till kvällskvisten. Skottkärran har fått agera planteringsbord idag.


På ett av lågprisbyggvaruhusen köpte jag ett helt gäng vanliga billiga 12-liters murarhinkar, som jag sedan borrade några dräneringshål i botten på när jag kom hem. Nu har mina dahliaknölar från Zetas äntligen kommit i jorden. Några av dem hade börjat gro direkt i påsen, så jag hoppas att de sätter fart på en gång. Hinkarna kan jag sätta i lövkorgar sen, eller kanske i någon av mina större zinkbaljor.


Jag avverkade säsongens första besök på Solhaga Trädgårdscenter. Minst hälften av alla villaägare i hela nordöstra Skåne hade kommit på samma idé, haha! Men det var ganska väntat, för utbudet på sommarblommor är fantastiskt där. Jag kom hem med både det ena och det andra. Ingen sommar utan rosa kaskadpelargoner! Den högsmala zinkbaljan är den mindre i ett set om två, som jag köpte på Affari Outlet tidigare i år. Det blir nog fint när pelargonerna väller över kanten, så småningom.


I den större baljan väntar tre små buskar syrénhortensia 'Wim's Red' på utplantering på lämpligare ställe i trädgården. De får stora blommor i cremevitt, som sedan övergår till rosa, som sedan övergår till vinrött i slutet av säsongen. Det låter ju makalöst läckert! Det vinröda grenverket är vackert i sig, och dessutom lär blommorna dofta honung. 


Jätteverbena i zinkhink blir en favorit i repris från förra året, fast då hade jag tre stycken. (Jag hittade  jättestora plantor på rea för 25 kronor styck i juli.)  En chokladblomma får bo i betongkrukan, som jag nog borde ha skurat först. Fast alggrönt är ju också grönt, hihi!


Plåtkrukorna på fot blev väldigt solblekta förra året. Den tidigare rostbruna nyansen förvandlades till en odefinierbar beige nyans, vilket verkligen var fult. Jag rotade bland färgburkarna i källaren och hittade en sprayburk med en ljust ärggrön färg. Det blev verkligen inte speciellt mycket snyggare, haha! Jag får nog hitta på något annat framöver. Matt svart sprayfärg brukar ju funka på allt. 


Sen småfixade jag på några ställen till, men det får jag visa en annan dag. Nu kallar duschen, och sen vill min trötta rygg att jag ska lägga mig tidigt och läsa. Så får det bli. 

2 kommentarer:

 1. Hej, Carina heter jag & bor mellan Hjo - Tidaholm, jag har nyligen hittat till din blogg, du är verkligen inspirerande, så mysigt ni har det ♥️
  Kram Carina i Lyckebo/Hjo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du har hittat hit! Välkommen!

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!