onsdag 19 juni 2019

Nogersund och Hanö

Årets utflyktsdag med kollegorna startade med en räkmacka i fiskebyn Nogersund, som ligger utanför Sölvesborg i Blekinge. Det var ingen dålig frukost, kan jag lova! Efter det hoppade vi ombord på båten Vitaskär, lämnade hamnen bakom oss och styrde ut i Hanöbukten. 


Både humöret och vädret var på topp, och flaggan likaså. Det guppade ganska rejält på havet, men det var verkligen härligt att stå ute på däck och njuta av solen och ljumma salta vindar. 


Efter en sisådär 25 minuter på havet, lade båten till i hamnen på Hanö. Här finns det charmiga små sjöbodar, en servering och en liten butik, och längre upp på ön ligger det ett vandrarhem. 


Enligt Wikipedia är Hanö den blåsigaste platsen i Sverige utanför fjällen. Av de fem gånger det uppmätts orkanvindar i Sverige, har två av gångerna varit på Hanö, och en av dessa gånger uppmättes det hela 43 m/s i vindbyarna. Idag bjöd ön dock bara på en skön sommarbris.


Hanö har en bofast befolkning på åtta personer, men det finns nog en del sommargäster också, skulle jag tro. Det är nästan lite Saltkråkan-känsla att promenera runt bland de pittoreska små husen och alla de vackra trädgårdarna.


Vilda vresrosor och honungsrosor blommar överallt så här års.


Hanö är sista utposten innan öppet hav tar vid. 


Naturvårdsverket köpte Hanö år 2016, och från 2017 är ön ett naturreservat. Vi promenerade runt nästan hela ön, vilket blev en rejäl promenad i ganska oländig terräng. Skogen här liknar inte något jag sett tidigare. Så trolskt!


Vi var duktigt varma och trötta när vi kom tillbaka till hamnen två timmar senare. Då smakade det extra gott med kulglass och kall coca cola. Sen hoppade vi på båten tillbaka till Nogersund igen, där vi mumsade god panerad fisk till lunch nere i hamnrestaurangen. 


Det har varit en riktigt härlig sommardag, med riktigt härligt sällskap! Nu känns det nästan som om semestern har börjat. Fast i verkligheten är det faktiskt en hel vecka kvar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!