torsdag 20 juni 2019

The duchesse is back!

Jag får säga att samtliga rosor i trädgården aldrig har varit så fina som i år. Var det förra årets värme som satte fart på dem, tro? Nu blommar Duchesse de Montebello på södersidan. Man ser inte längre var de två buskarna börjar och slutar, för nu har de växt ihop och bildar en enda stor buske i rabatten vid uteplatsen.


Hos mig står buskarna i full sol, men de lär visst vara skuggtåliga också. Dessutom är den härdig upp till zon 5-6. Jag upplever den verkligen som en frisk och frodig sort, för jag fjäskar inte det minsta för mina rosor och den är fin som snus iallafall. Det enda negativa jag kan komma på att säga är att grenarna blir ganska nedtyngda när busken blommar, så man får stötta upp den lite grann. 


Buskarna var en bröllopspresent från svärmor och svägerskorna och planterades på försommaren 2013. Sex år har det alltså tagit att få dem så här överdådiga. Den här sorten remonterar inte, så underbart är kort. Men man får njuta desto mer så länge det varar.


Duchesse de Montebello är en gallicaros från Laffay i Frankrike och är känd sedan 1826. En anrik dam, som fått sitt namn från hustrun till en av Napoleons generaler. Henne har jag bloggat om tidigare; om det kan du läsa HÄR.


Idag hämtade vi för övrigt en ny hyrbil. Buss och tåg är trevliga sätt att resa, men nog är man lite friare med tillgång till bil. I synnerhet när det är sommar och man vill göra små dagsutflykter. Nu behåller vi den här tills dess att vår egen bil är färdigreparerad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!