torsdag 19 september 2019

Glasbärsbuske 'Profusion'

Jag föll som en fura, när jag såg det lilla "trädet" med violetta bär på Växtmästaren i Osby. Det är egentligen en uppstammad buske med det tjusiga latinska namnet Callicarpa bodinieri 'Profusion', eller glasbärsbuske på svenska. Den är härdig upp till zon 3 i skyddat soligt läge och lär visst kunna bli upp emot två meter hög. Men min känns så liten och klen, så den får bo i kruka ett tag framöver. Vilken liten darling!


På sommaren blommar glasbärsbusken med små lila blommor, men det är nog ändå bären som är vackrast. De kommer i september och sitter sedan kvar på nakna grenar långt in på vintern. Tänk den violetta färgen mot vit nysnö! Beautyberry kallas den på engelska, och man förstår ju varför. 


Vi har faktiskt haft frost de två senaste morgnarna, men här vid husväggen hoppas jag min lilla darling håller sig fin ett tag till. Blir det svinkallt i vinter, får jag väl ställa in den i något kallförråd de värsta perioderna. Så länge stoppar jag om fötterna på den med lite grön kuddmossa från förra julen. Den som spar, hon har!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!