tisdag 15 oktober 2019

Ljus i vårt hus

Nu går vi in i andra halvan av oktober, och jag vill ta fram varenda ljusstake som finns i hela huset. Och det är många... Helst av allt vill jag ställa dem i stora grupper och bara njuta av masseffekten, som här ute på glasverandan. Där lämnar jag dem naturligtvis inte utan tillsyn, utan har dem bara tända när jag är där.


För 10 år sedan hade jag pippi på att hitta billiga mässingsljusstakar på loppis, som jag sedan sprayade med matt svart sprayfärg för att göra dem enhetliga. Den svarta färgen gör sig fint som kontrast mot de i övrigt ganska ljusa färgerna i gröna rummet. 2019 är det ju mer trendigt med mässing, så nu kan man inte fynda sådana stakar lika billigt längre.


I vårt lilla hus funkar det egentligen bäst med lägre stakar och julgransljus. Det kan man nästan köra året runt. Allra mest tycker jag om de små ljushållarna i grönmålat gjutjärn, som jag hittade på Tradera förra året. 


Och så mina små flugsvampar i trä, förstås. Svamp hör ju hösten till, så jag tänker att jag kommer undan med att ta fram dem redan nu, trots att de nog egentligen är tänkta som julpynt.


Levande ljus när man ligger och slappar i badet är ju ett måste. På en pall bredvid badkaret står två gamla lemonadflaskor, som får tjäna som ljusstakar med hjälp av två istoppade ljushållare.


Som en total kontrast till alla mina billiga loppisfynd hade jag fram till i somras den i jämförelse löjligt dyra (och onekligen ganska makabra) designljusstaken Little Joseph av Maxim Velčovský. Jag skriver "hade" i dåtid, för en blåsig dag med vidöppna fönster åkte den i golvet så det visslade om det. And all the king's horses and all the king's men couldn't put Joseph together again...


Ja, många ljus vill man ha tända så här års. Fast problemet är att luften i vår lilla stuga kan bli ganska tung av stearin efter ett tag. "När du tänder ljus hemma, kan mängden partiklar i luften bli högre än vid en hårdtrafikerad gatukorsning", läser jag i en gammal artikel från Sydsvenskan. Hmmm... Fast å andra sidan har en forskare i Lund skrivit en avhandling, som visar att vissa egenskaper hos stearinpartiklarna påverkar hjärt- och kärlsystemet på ett positivt sätt. Vem i hela världen kan man lita på? Jag väljer nog att sätta min tilltro till den där lundaforskaren, hihi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!