måndag 4 november 2019

En egen gargoyle!

Nu har det redan flyttat in en liten gargoyle i vår trädgård! (Ni minns kanske DET HÄR inlägget, som jag skrev för bara några veckor sedan.) Hon (för det är tydligen ett kvinnligt väsen) heter Hilda, är 38 centimeter hög och gjord i sten. Jag hittade henne på en antikaffär i Vrigstad i Småland, där vi stannade i samband med vår Stockholmsresa i helgen. Är hon inte helt bedårande, så säg? 


Ordet "gargoyle" kommer från en fransk legend som heter "La Gargouille". Den handlar om den hemska draken Gargouille, som terroriserade staden Rouen i århundraden. En dag kom en präst vid namn Romanus och lovade stadsborna att rädda dem från draken, i utbyte mot att de konverterade till kristendomen. Genom att göra korstecken tämjde Romanus draken, som sedan brändes på bål inne i staden. Bestens huvud ville dock inte brinna, så det höggs av och sattes upp på kyrktornet för att skrämma bort andra onda varelser.


Mannen som äger antikaffären i Vrigstad är från England och verkar fatta att det finns en marknad för gargoyles även bland svenska trädgårdsnördar. Just den här lilla gargoylen är dock ingen riktig antikvitet, men har onekligen både rätt känsla och rätt patina. Hon är frostsäker och ska få stå på vår lilla innergård vid stugan i vinter, men till sommaren ska jag flytta henne så att hon får gömma sig i växtligheten lite grann. Det känns så himla tryggt att veta att hon sitter där nere vid planket och kurar och skrämmer bort onda andar från vår trädgård, hihi!

1 kommentar:

  1. Sicken sötnos :) Roliga trädgårdsdetaljer är alltid kul och de där var härlig...
    Höstrusket fortsätter och när tusan ska jag få ner vårlökarna i jord?? Hopplöst detta!
    Kram från Titti

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!