måndag 30 december 2019

Årskrönika 2019

Att tota ihop en årskrönika hör ju till seden när man har en blogg, så här kommer en liten sammanfattning av hur 2019 har varit för Fröken Grön. 

I januari satt jag mest och drömde om böljande krassegångar och alla fina träd jag skulle plantera till sommaren. (Det blev inget av det.) Jag köpte hem blommor och låtsades att det redan var vår, trots att det periodvis var snö ute. De första månaderna på året är verkligen inte min grej...


I februari hittade vi äntligen ett perfekt litet golvskåp till bastustugan. I samband med sportlovsveckan (v. 8) checkade maken och jag in oss på spa i Torekov. Mitt i månaden hade vi en dag med 13 grader varmt, som jag tillbringade med efterlängtat trädgårdspyssel. Snödropparna kom äntligen, och i slutet av månaden planterade jag två miljoner tomatfrön. 


Mars var en månad som kändes som en enda lång väntan. Vädret pendlade så där som det alltid gör den här tiden på året i Skåne, och jag var mest hemma och småpysslade. 


I april kom våren med besked. Under påskhelgen hade vi högsommartemperatur i "Glesbygd", och vi firade makens 50-årsdag med stor baluns i Folkets Hus. Dessutom firade jag 10-årsjubileum som Fröken Grön. 


Nästan all fritid i maj ägnade jag åt trädgården. Lite nervös var man ändå över vad som hade överlevt den extrema torkan förra sommaren, men det mesta kom faktiskt tillbaka. I slutet av månaden jobbade jag som valförrättare i samband med EU-valet. 


I juni besökte jag och två vänninor Solnäs gård utanför Lund, där Kiviks musteri har en liten filial, och därefter Skarhults slott och utställningen om Ester Blenda Nordström. Midsommar firade vi som vanligt med våra vänner här hemma på Solhäll, och lika traditionsenligt hängde jag på låset till plantskolan när det var dags för den stora rean måndagen efter midsommar. När terminen var slut gjorde jag och mina kollegor en utflykt till Hanö, som ligger utanför Nogersund i Blekinge.


I juli började semestern. Maken och jag hade sedan länge bestämt att det övervägande skulle bli "hemester". Så skönt att äntligen bara få vara hemma och pyssla! Det hade jag ju längtat efter hela vintern. Vi byggde plank och en rosportal nere vid bastustugan och hämtade hem ett stort utebord, som vi hade beställt av en lokal snickare. Allt blev så bra! En och annan dagsutflykt blev det iallafall, som till exempel till Mellbystrand. 



I augusti var semestern slut, men helgerna var fortsatt somriga. Jag besökte Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero och Wanås Skulpturpark, gjorde en liten grusad uteplats bakom smatten, hittade ett franskt vitrinskåp till badrummet, var på auktion i Småland, körde runt på en massa loppisar och njöt av min sensommarlummiga trädgård. 


I september jobbade jag en massa på vardagarna, fortsatte att pula i trädgården på helgerna, planterade lite nytt nere vid bastustugan och fikade med talmannen på Bokmässan i Göteborg. (Dock utan efterföljande uppdrag att försöka bilda regering, hihi!)


I oktober kunde vi äntligen ta vårt premiärdopp i den nya kallbadtunnan. I övrigt gick tiden så himla snabbt, och pang så var sommaren definitivt över. 


I början av november fick maken sin 50-årspresent av mig: En tvådagars vistelse på Yasuragi utanför Stockholm. Jag städade ur växthuset, skaffade nya glasögon och hittade äntligen en trädgårdsgargoyle på en antikaffär i Vrigstad. 


December har mest bestått av högt tempo på jobbet varvat med adventsmys om helgerna. Julhelgen försvann i ett nafs, och nu väntar snart ett helt nytt år. 


"Like sands through the hourglass, so are the days of our lives." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!