söndag 23 februari 2020

Drömmar om pergolagång och bänk runt träd

Nu är drömmarnas tid. Jag fantiserar om alla härliga trädgårdsprojekt som komma skall, för sådana finns det verkligen gott om. Runt bastustugan till exempel, där vi har en långsida och en kortsida kvar att fixa till. Jag blev så ivrig att jag var tvungen att ta med mig kameran och gå runt en sväng på eftermiddagen idag. På framsidan ser det ganska prydligt ut efter sommarens och höstens arbete...


... men baksidan ser desto sorgligare ut; mer eller mindre ut som en bortglömd byggarbetsplats. Vilket ju i och för sig kan bero på att det faktiskt ÄR en bortglömd byggarbetsplats... Här ligger det en hög med byggmakadam och en hög med naturgrus, som bara väntar på att läggas ut, och utöver det en massa bråte i högar som ska till tippen. 


Jag hittade en så himla härlig inspirationsbild i januarinumret av "Allt om trädgård", som föreställer en jättefin pergolagång på baksidan av trädgårdsdesignern Bonnie Halls kolonistuga i Köpenhamn. Tänk så himla fint det vore att göra något sådant på baksidan av vår stuga. Den inre raden av stolpar behövs inte ens hos oss, för man skulle kunna fästa överliggaren direkt i trädelen av undertaket. Tänk så frodigt och fint med en grönskande tunnel, mot den i övrigt helt släta putsade väggen!


En annan dröm jag alltid har haft är att ha en sittbänk runt ett träd, och nu inser jag att vi faktiskt redan har det perfekta stället för just en sådan. Här på baksidan av huset står det nämligen ett gammalt trädgårdsträd av odefinierbart slag, som redan är både högt och har en förhållandevis tjock stam, som dessutom delar sig i två en bit upp. (Det är samma träd som sticker upp längst till vänster på den första bilden.) Markytan ska vi grusa, men nog skulle man kunna bygga en bänk i trä här? Eller köpa en färdig i två halvor, som man bara ställer ihop runt trädet. En i smide, kanske? Jag får googla lite på det. 


På framsidan har vi kanten upp mot syrénhyllan kvar att fixa. Här tänker vi oss en sluttande "mur" av natursten, men det blev aldrig av att vi åkte till grustaget och hämtade någon sådan i höstas. Jag har haft markduk liggande här i flera år redan, för att ta kål på kirskålen. Det har gått rätt OK, men duken måste nog absolut ligga kvar under stenarna. Som ni ser har jag lyckats trasa sönder den med gräsklipparen, så jag får nog skarva på lite ny duk här och där. Jag tror att det blir fint med natursten  i olika storlekar här, som kontrast mot terrasseringen, gruset och det prydliga planket.


Sen har vi den norra kortsidan kvar också. Den delen blir den mest svårtacklade, tror jag. Jag håller tummarna för att vintern fortsatt håller sig borta, för då skulle man kunna börja ta tag i grävandet  ganska snart, innan grönskan drar igång. Bilder från den sidan visar jag en annan dag. 

1 kommentar:

  1. Här finns det "stökiga" baksidor också :) Alltid lika inspirerande att kika in till dig...
    Kram från Titti

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!