måndag 15 juni 2020

Ljuvligt blommande och frodig

Så ljuvligt blommande och frodig som vår trädgård är i år, tror jag bestämt att den aldrig har varit. Det kan ju i och för sig bero på att mycket av det som blommar i rabatterna inte ens fanns här för tre år sen, men även våra blommande prydnadsbuskar levererar som aldrig förr. 


Näst efter en vild honungsros, är gallicarosen 'Duchesse de Montebello' först ut att blomma av rosorna. Vi fick två fina buskar i bröllopspresent när vi gifte oss 2013, och nu är det deras åttonde sommar på Solhäll. Jag klippte ner buskarna ganska rejält i maj, men de kommer igen med ny kraft utan att gnälla. En frisk och härlig ros, vars blommor doftar citronsockerkaka. Mmmmm!


Pionerna blommar i omgångar, beroende på var i trädgården de står. Först ut var de på framsidan av huset, och nu lagom till att de har blommat över, så tar den vita pionen i hörnet nedanför uteplatsen vid. Jag har slarvat bort namnet på den, men jag tror att det kan vara en 'Festiva Maxima', för blommorna har liksom fläckar av mörkt ceriserött i mitten. 



Just den här plantan ska jag faktiskt flytta på när den har blommat över. Jag vill ju "dra upp" hela det där hörnet, så att det blir mer avrundat och kommer närmare uteplatsen. Men det får nog bli ett senare projekt, för det kommer mängder av nya knoppar. De ser ut som mumsiga godisklubbor!



Mängder av pioner kommer det att bli i rabatten vid rostornet. Jag köpte ju ett helt gäng plantor av sorten 'Edulis Superba' för ynka 15 kronor styck, när det var rea på plantskolan efter midsommar förra året. I den här rabatten har jag tre plantor, och i synnerhet en av dem kommer verkligen att leverera blomsterfägring inom kort. Oj, så många knoppar på en och samma buske!


Snöbollsbusken blommar för tredje veckan i rad. Jag kan verkligen inte se mig mätt på den och kan inte låta bli att önska att den blommade så här HELA sommaren...


Det har blåst så himla mycket den senaste veckan, så sedan bilderna togs ligger det "snö" på marken under båda buskarna. Vemodigt, men vackert det också.


Schersminhäcken mellan oss och grannarna i norr blommar också för fullt nu. Bilparkering, cyklar och soptunnor till trots, så är den en syn för gudar. För att inte tala om doften, ahhhhh! Vi sover med öppet sovrumsfönster, och när doften letar sig in i ens drömmar är känslan snudd på religiös. 


Det är precis som om trädgården känner på sig att man liksom behöver det lite extra i år. Att vara uppmanad att hålla sig hemma så mycket som möjligt känns verkligen inte särskilt betungande, när man får vistas i sin ljuvligt blommande och frodiga trädgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!