lördag 15 augusti 2020

Vid uteplatsen

Igår blev det inget inlägg, för då var vi iväg på partaj hela kvällen. Idag har vi däremot varit hemma hela dagen. Vi har haft högsommarvärme så det räcker och blir över... Mina föräldrar kom och firade min födelsedag i efterskott och åt lunch med oss under parasollet. De har ju en bit att köra, men jag gissar att AC:n gjorde bilresan hit och hem riktigt angenäm idag.  


På uteplatsen blommar tvillingsporren fortfarande som en galning. Den har varit fullkomligt fantastisk hela sommaren igenom (med undantag för efter ett hårt ösregn) med otroligt riklig blomning. Den är makalöst lättskött och inte alls svårflörtad, så nästa år ska jag nog bara ha tvillingsporre i mina mindre krukor. Den finns ju i andra färger också.


I zinkhinkarna har jätteverbenan dragit iväg på höjden och bildar nu nästan en skir skärmvägg av små "svävande" lila blommor. Fjärilarna älskar dem lika mycket som jag. Blir det mildväder i höst kan verbenan blomma ända till frosten kommer, om man har tur. Här nere i Skåne kan man ju dessutom övervintra den, så jag får väl gräva ner de stora fina plantorna i en pallkrage sen. 


Hortensian som står bredvid rostornet blir finare och finare. Den har verkligen växt till sig den här sommaren, både på höjden och bredden och är riktigt maffig att titta på när man sitter på uteplatsen. Jag har dessvärre glömt namnet på den, men gissar på vipphortensia av någon sort.


'Climbing Iceberg', som jag planterade inuti rostornet på försommaren, tar sig så smått. Den är fortfarande ganska späd, men har levererat en och annan ros i sommar. Den var så himla klen när jag planterade den, så man får ändå räkna det som att den gör framsteg. 


Ikväll får det bli en runda med vattenslangen, tror jag bestämt. Rabatterna är det nästan ingen idé att vattna, för jorden är så torr att den inte tar upp vattnet, men krukor, pallkragar och växthus behöver iallafall få sig en omgång. Strax efter 21 börjar en ny säsong av "Den unge kommissarie Morse", så då måste jag vara klar. Time to get to it, med andra ord. 

1 kommentar:

  1. Tvillingsporre måste jag komma ihåg till nästa sommar - ser helt underbar ut. Mina jätteverbena i rostiga rosenrabatten har övervintrat ute, klippte ner dom först i våras och sedan fick plantorna stå kvar och blommade sedan på nytt. Dom står skyddade mot en södervägg så kanske dina också övervintrar där dom står.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!