onsdag 20 januari 2021

Ytskikt och drömspis

Idag har byggbossen varit här på besök igen, för att kunna göra en beställning av material till golv, väggar och tak. Det är ju bra om allt säkert finns på plats om cirka tre veckor, när etapp ett av köksrenoveringen drar igång och alla befintliga ytskikt rivas ut och göra plats för nytt. Det finns inget sentimentalt i den delen av bygget, för när det gäller just golv, väggar och tak finns det inget av värde att spara. Däremot vill vi under alla omständigheter spara dörrkarmar, trösklar, fönster, fönsterbräda i marmor och befintligt element. "Aja baja, inte röra!" säger jag till byggbossen, och han känner mig tillräckligt väl för att inse att det inte är lönt att ta diskussionen.

Vad har vi (läs: jag) då bestämt? Jo, det blir pärlspont från Norrlands trä på väggarna, färdigmålad i S0502-Y, som är samma ton som de nya köksstommarna kommer att målas i. Ett väldigt "säkert" och föga chockerande färgval, men neutralt och fint till gröna luckor (där vi inte har bestämt nyans än) och mörka bänkskivor i ek (som vi ska åka till snickeriet och välja imorgon).


Eftersom pärlsponten har en så pass framträdande "rand", så vill jag göra taket med så små springor som möjligt mellan plankorna. Där blir det därför putsad slätspont i samma nyans. 


Och på golvet blir det massiva furuplank med 145 millimeters bredd, som är likadant som golvet vi lade i den intilliggande hallen för några år sedan. Det läggs helt naturellt, så vi får behandla det själva sen. Det mest logiska är väl att köra på samma behandling som vi gjorde på hallgolvet, eftersom man ser dem tillsammans genom dörröppningen. Där ute körde vi på dekorvax i nyansen 'Valnöt' och sedan hårdvaxolja ovanpå det, och det blev fint. Men vem vet, jag kanske får ett ryck och målar det i någon fin linoljefärg istället. Eller rutor, kanske? Vi får väl se. Det gör vi nog inte förrän vi ser hur helheten blir.


Och så kan jag avslöja en liten hemlis. I samband med Black Friday-rean (som vi verkligen aldrig har brytt oss om tidigare) hittade vi vår absoluta drömspis till ett pris som var så pass mycket nedsatt att det plötsligt kändes möjligt att faktiskt köpa den. Materiell lycka, när den är som bäst! Den levereras redan vecka 8 och får stå och vänta en månad eller så, men vad gör väl det. Sen ska jag värma tomatsoppa med andakt resten av livet, hihi!

Det är verkligen många beslut man ska fatta när man totalrenoverar ett kök, men so far so good. Ytskikten har vi dock haft en ganska klar bild av hela tiden, så det känns inte så dramatiskt att lämna ett definitivt besked om det. Det återstår ändå ganska många detaljer innan allt är klart, som val av kakel, belysning, väggurtag, bänkskiva, takfläkt och diskmaskin. För att inte tala om att hitta den ultimata lindblomsgröna nyansen till luckorna. Lite meckigt är det allt, så här i coronatider, när man inte bara kan kuska runt mellan affärerna och titta på alla alternativ. Men jakten går vidare...

2 kommentarer:

  1. Så fint det kommer att bli!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för pepp! Jag hoppas det, men lite beslutsångest har man allt. :-)

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!