torsdag 8 april 2021

Att återskapa det man redan älskade

Det jag älskade mest med vårt gamla kök var det gamla snedskåpet med skjutluckor, som satt ovanför diskbänken och arbetsbänken på långsidan. Jag tror att en anledning till att vi väntade i 13 år med att renovera köket var just det där skåpet. Det satte liksom tonen för stämningen i hela köket, och vi hade inte hjärta att bara riva ner det. Vi funderade länge på om vi skulle försöka behålla det, men det var byggt i skruttigt masonitmaterial, och skjutluckorna hade både börjat spricka sönder och hoppade ur sina spår i tid och otid. Det gjorde sig fint på bild, men inte lika fint i verkligheten. (Lite som bloggerskan själv, haha!)


Att hitta ett sätt att återskapa just ett sådant snedskåp blev en av de avgörande anledningarna till varför vi till slut valde att beställa ett snickeritillverkat kök. Jag skickade både mått och bilder till Åraslöv, som sedan tillverkade en nästan identisk kopia av det gamla skåpet. Den stora skillnaden är materialvalet, för det nya skåpet är helt och hållet tillverkat i trä. Stommen är gjord i massiv furu och luckorna i 3-skiktslimmad ask. En designmässig skillnad på det nya skåpet är att de övre luckorna är innanförliggande och upphängda med så kallade grytgångjärn. Det har också en finare överkant med list mot taket, som är platssnickrad för att passa vår ojämna takhöjd. 


Invändigt påminner det nya skåpet också väldigt mycket om det gamla, med samma layout och samma antal hyllplan, men allt känns ju så himla mycket mer gediget nu. För att få ännu lite mer utrymme invändigt, och för att låta den vackra pärlsponten på väggen bakom synas, valde vi bort att sätta ett bakstycke på skåpet. Invändigt är stommen och hyllplanen vitlaserade, och en riktig bonus är den ljuvliga trädoften. 


Det kanske inte är så många som bygger ett nytt kök som ser nästan likadant ut som det gamla, men jag tycker att det känns härligt att vi kan flörta lite med den tid som flytt här på Solhäll och bevara detaljer som vi faktiskt tyckte om redan från början. Köket känns nytt och spännande och gammalt och familjärt på samma gång. En härlig känsla!

3 kommentarer:

  1. Det gjorde ni verkligen rätt i! Jättefint skåp!

    SvaraRadera
  2. Så fint det blev! Carin

    SvaraRadera
  3. Absolut rätt tänkt. Oj så många det är som inte har sinne för att låta huset tala och trycka in fel material och stilar. Jättekul att se hur ni gjort. Kraaam Pia

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!