torsdag 13 maj 2021

Fixat i boomerangrabatten

Efter en kort men underbart härlig åskskur på förmiddagen klarnade det upp framåt lunch igen. Sen blev det ännu en fantastisk försommardag, då jag chippade runt i badskor och solhatt och drog lite ogräs här och där. Jag fokuserade på boomerangrabatten vid uteplatsen, som har fått sitt namn av sin form. (Ja, jag hade lika gärna kunnat kalla den bananrabatten också, men det låter ju inte lika tjusigt.) Här hade jag inte ens klippt ner de gamla perennerna än, så jag började med det. Sist öste jag på en säck kogödsel, som skulle ha åkt på för flera veckor sedan, men bättre sent än aldrig. 

Här har det också ploppat upp tulpaner, som jag satte redan hösten 2018. De två följande vårarna muttrade jag över att det inte blev så mycket av dem, men det tar de igen med råge i år. Tredje året gillt, med andra ord. De heter 'White Dream' och 'Apricot Foxx', och den senare drar lite åt det mer orange-aprikosa hållet. 


Chokladpojken (jag har bestämt att det är en pojke, även om det inte direkt finns några visuella ledtrådar som tyder på det) har stått ute hela vintern och ser nu mycket hänförd ut över att våren är så långt gången. Lammöron, buxbom, nävor och en vidjehortensia har också överlevt vintern. 


I rostornet är 'Climbing Iceberg' fortfarande makalöst spinkig. Den stod på undantag förra sommaren, men fick en ny chans när jag flyttade hit rostornet förra sommaren. Vi får väl se hur det går för den. De tre pionerna är inköpta för 15 kronor styck på midsommarrean på Oppmanna plantskola och jag vill minnas att alla är av sorten 'Edulis Superba'. Jag älskar den mörkt brun-vinröda färgen på det unga bladverket. (På engelska finns ordet maroon för just den brunare vinröda färgen.) Senare övergår bladverket i grönt. I den här rabatten finns också en salig blandning av andra perenner, som också är inköpta på rea. Då blir det lite man-tager-vad-man-hittar, men det kan ju bli bra det med. 


Vilken härlig utedag det blev. Man känner verkligen livet i sig när man får skrota runt i sin egen trädgård. Imorgon ska det visst bli regn igen, men ändå varmt i luften. Kanske blir det en ny trädgårdsrunda mellan skurarna. Jag har ju faktiskt gummistövlar. 

2 kommentarer:

  1. Måste vara underbart o skrota omkring i trädgården efter flera veckors sjukdom, förstår att du njuter!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!