lördag 19 juni 2021

Bildcollage från juniträdgård

Längs södergaveln på bastustugan står ett helt gäng dahlior i korgar. Jag satte dem där när jag tog ut dem från växthuset, och de har växt till sig en hel sedan bilden här nedanför togs. Flera av dem har redan gått i knopp. Vilka sorter det är har jag däremot noll koll på, för jag "glömde" att märka upp dem i höstas. Det får bli en surprise när de slår ut, men jag tror (och hoppas) att det kanske är Wizzard of Oz, Wine-eyed Jill, Café au Lait och Otto's Thrill. Tanken var att jag skulle flytta ut korgarna vartefter dahliorna växte till sig, men på något sätt är det ju ändå läckert att ha alla samlade på samma ställe. Längs just den här väggen händer det inte så mycket annat, så korgarna kanske får stå kvar.

Längs stammarna på snöbollsbusken vid uteplatsen slingrar det sig en alpklematis. Eftersom blomningen sammanfaller med snöbollsbuskens, så kommer klematisen inte riktigt till sin rätt. Blommorna är dock väldigt eleganta, när man väl får syn på dem. De två ugglorna tackar iallafall för utsikten.


För ett par veckor sedan köpte jag en liten fuchsia, som var full med ljuvliga babyrosa små knoppar. När blommorna slog ut blev jag nästan full i skratt, för de tar verkligen för sig, om man säger så. Det känns nästan som att ha köpt en pizza med extra allt, hihi! 


I köksträdgården händer det inte mycket i år. Jag får skylla på corona, men så mycket odling blir det inte. Pallkragarna gapar mest tomma, så när som på förra årets jordgubbar och ett torn med luktärter, och det är överhuvudtaget kanska skräpigt här nere. I växthuset har jag iallafall lite tomatplantor, som jag har fått av grannen, och jag köpte även ett par ampeltomater vid besöket på handelsträdgården förra veckan. Det får bli ett mellanår här. Kanske tar jag iallafall tag i att fixa till komposthörnan på semestern. 


I växthuset står det även ett gäng tobaksplantor, som väntar på omplantering i större krukor. Det ska jag nog försöka göra redan imorgon, för nu är det så varmt att de stackarna behöver lite mer jord kring "fötterna" om de överhuvudtaget ska ha en chans att hålla fukten i rötterna. Nu får jag doppa plantorna i en hink med vatten varje kväll, och det känns ju lite som konstgjord andning. 


Två kvällar den här veckan har vi haft finbesök i trädgården av en liten igelkott, som kommer lufsande helt obrydd. Igår kom den ända fram till kökstrappan, där den dock ignorerade maken och mig totalt och vandrade vidare bort mot syrenhäcken på uppfarten. Så roligt ändå att ha lite wildlife inpå knutarna. Jag har satt ut en skål med vatten till den, men vet inte om den dricker av det. Den kanske serveras godare saker någon annanstans.


För övrigt har det varit ännu en smällvarm dag i "Glesbygd". Vi doppar oss i kallbadtunnan och dricker mängder av kalla drycker, men man är rejält kokt i skallen ändå. Jag har iallafall stått i skuggan bakom bastustugan och grundmålat min nya däckstol med en blandning av zinkvit linoljefärg och linolja. Det tog jättelååååång tid, för det är många sidor på spjälorna. Vi får väl se hur snabbt färgen torkar i värmen, men det vore fint att kunna göra en första strykning grönt redan imorgon. Linoljefärg prövar verkligen ens tålamod. I synnerhet mitt, hihi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!