fredag 18 juni 2021

Rosor och pioner

Tjoflöjt, vad det är varmt idag. Termometrarna i "Glesbygd visar på över 30 grader, puh! Jag doppade mig i kallbadtunnan redan före lunch, och fler dopp lär det säkert bli innan dagen är slut. Att jag tog en semesterdag idag känns onekligen som ett klokt beslut, med tanke på hur kokt man känner sig i skallen. 

Gräsmattan är gulbränd, men i rabatterna prunkar det förvånansvärt fint. Nu slår pionerna ut i boomerang-rabatten bredvid uteplatsen. Där planterade jag tre 15-kronorsplantor från efter-midsommar-rean på Oppmanna plantskola för två år sedan, och de är verkligen stora som buskar nu. 


Knopparna ser ut som godisklubbor och är nästan lika vackra som själva blomningen. Om jag inte minns fel, heter sorten 'Edulis Superba', vars blommor blir rejält ceriserosa i färgen när de slår ut.


I samma rabatt har våra bröllopsrosor 'Duchesse de Montebello' också börjat slå ut. Det är två buskar som står där (den andra står lite bakom och syns inte riktigt på bilden), och på 8 år har de verkligen växt till sig och blivit frodiga och fina i formen.


De senaste åren har buskarna varit översållade med knoppar, och blommorna är otroligt vackra både i färg och form. 'Duchesse de Montebello' är en gallica-ros, som är en nästan taggfri gammaldags buskros. Sorten remonterar inte, men blomningen varar länge och den doftar ganska starkt och gott, när man går förbi den. 


En annan rea-fyndad pion hamnade på en betydligt skuggigare plats längs kanten ner mot rosportalen vid köksträdgården. Den flyttade jag dit när jag "renoverade" den här planteringen i höstas, vilket jag helt hade glömt bort. En angenäm överraskning, nu när den blommar. Spansknävorna är fina som sällskap. 


Pionen är en 'Alba Plena' . Den ser lite ljusrosa ut på bilden, men ger ett betydligt vitare intryck i verkligheten. Kan man ha för många pioner? Jag tror faktiskt inte det. 


För övrigt har vi haft besök av en av de duktiga köksmontörerna från Åraslöv, som kommer igen på måndag för att slipa av den där extra millimetern på bänkskivan. (Se onsdagens inlägg, om ni har missat vårt spisdrama.) Jag har fått min första vaccindos idag, och så har jag varit på Folkes Bygg och handlat linoljefärg till däckstolen. Det blir "Övedsgrön" från Ottossons Färgmakeri. Klart Fröken Grön ska ha en grön trädgårdstron, hihi! Nu ska hon bara lära sig att sitta still i den också. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!