söndag 15 augusti 2021

Härligt dygn i Helsingborg

Det senaste dygnet har maken och jag spenderat på en liten minisemester i Helsingborg. Vi anlände lagom till lunch igår och bestämde lite spontant att vi skulle börja med att äta på charmiga Ebbas fik. Det var verkligen som att hamna på en amerikansk diner från 50-talet, både interiörmässigt och menymässigt. God mat och god fika i kul miljö. Helt klart ett tips för alla åldrar, om ni har vägarna förbi Helsingborg någon gång. 

Efter lunch strosade vi runt på stan en stund och tittade i butiker. Det är så mysigt inne i centrala Helsingborg, med gågator och torg utan trafik. I en herrekiperingsaffär av det finare slaget uppmuntrade jag maken att köpa en randig badkostym á la Mölle anno 1910. Den satt som en smäck på honom, men ni får hålla till godo med en bild på skyltdockan, haha!


Vid halv 2 checkade vi in på The Vault Hotel, vilket var vårt huvudsakliga syfte med resan. Här har jag velat bo ända sedan de öppnade för ett par år sedan. Tanken var faktiskt att vi skulle bo här redan förra sommaren, men då fick vi avboka eftersom evenemanget vi skulle på (The Ark på Sofiero) blev flyttat till 2022 p.g.a. Covid-19. Fast för några veckor sedan kom jag på den lysande idén att maken och jag kunde fira min födelsedag här, och att hotellvistelsen då kunde bli själva evenemanget. Där hade jag ju tur när jag tänkte.


Hotellet ligger i ett gammalt bankpalats mitt i centrala Helsingborg, och det har fått sitt namn på grund av att det vilar på just ett bankvalv (engelska: vault). Redan nere i foajén inser man att det här är ett hotell utöver det vanliga. Guldmålade väggar, kristallkronor och rosor i hela taket. Som att hamna i en Baz Luhrmann-film. Helt galet och helt underbart.


Och när man kommer in i den kombinerade lobbyn/baren tappar man nästan hakan, så vackert är det. Vilka väggar, och vilket otroligt maffigt glastak! 


Hissen som går mellan våningarna är den gamla hissen från tiden då byggnaden var bank. Så läckert med de dubbla gallergrindarna. Om man tycker det är läskigt med gamla hissar, kan man ta trapporna. Även de vittnar om svunna tider med sina nedtrampade steg i marmor.


Vi slog på stort och hade bokat en Junior Vault Suit. Man fyller ju ändå bara 50 en gång. (Fast jag tycks ju ha fyllt 50 mest hela sommaren, hehe!) Vi fick ett stort hörnrum med dubbelsäng, soffgrupp, skrivbord, två franska balkonger och stort badrum, och jag kan lugnt säga att det här verkligen är det läckraste hotellrum jag någonsin har bott på. 


Hotellets inredning är designad av Spik Studios, som ligger bakom koncepten på flera andra av Sveriges coolaste hotell och restauranger, som t.ex. Steam Hotel i Västerås och Hotel Pigalle i Göteborg. 


Det doftar så gott i hela hotellet, och inne i badrummen hittar man deras egna produkter med tvål, bodylotion, schampo och balsam. 


Från de franska balkongerna hade vi finfin utsikt över Terrasstrapporna, som leder upp till området med det kända medeltida tornet som heter Kärnan. Jag lyckades knäppa en bild när det var folktomt i trappan, men den här platsen är verkligen välbesökt både dagtid och om kvällarna. Det var riktigt kul att stå på balkongen och titta på alla som poserade för gruppbilder och selfies vid de tre fontänerna. 


Åt vänster hade vi utsikt ner mot Stortorget och vattnet. Det kom någon regnskur och var allmänt molnigt under dagen, men på kvällen färgades himlen härligt rosa när solen gick ner. 


Sent på eftermiddagen gick vi ner och satte oss i baren en stund. Det är ändå en speciell atmosfär på hotell, och här förstärktes den känslan onekligen ännu mer. Så coolt med baren mitt i den stora gamla banksalen. 


Det kändes nästan som om man var hembjuden till The Great Gatsby. (Baz Luhrmann-referens igen. Om ni har sett hans filmversion av boken, så förstår ni vad jag menar.)


På kvällen åt vi en trerätters middag på Trattoria Venti, som är hotellets italienska restaurang. Jättefin miljö även här, och duktig och uppmärksam personal. Maten var toppen!


När lamporna lyste upp Kärnan på kvällen, kändes det nästan om att vara utomlands. I Rom, kanske. Någon hade hällt skumbad i fontänen, så vattnet löddrade rejält. Det var rejält drag på krogarna runtomkring, så lättstörda bör nog be om ett rum åt ett annat håll. För oss som bor i tysta "Glesbygd" kändes det dock väldigt kontinentalt och nästan lite mysigt att ligga och lyssna på festglädje och brusande fontänvatten innan vi somnade.


Imorse dukades en rejäl frukostbuffé upp i ett mysigt lite mindre rum. Bacon, pannkakor och lönnsirap, mums!


För att hålla Covid-avstånd fick man boka en ungefärlig starttid, så att inte mer än sex personer fanns inne i matrummet samtidigt, men vi var där så tidigt att nästan ingen annan hade hunnit vakna än. Så mysigt att sitta i lugn och ro i den fina frukostmatsalen och äta. Vi valde det här bordet. 


Efter frukost softade vi på rummet ett bra tag till, innan det var dags att checka ut och ta farväl av The Vault Hotel för den här gången. 


En sista promenad under rosorna på väg ut. 


Att Helsingborg är en av Skånes glassigaste städer visste vi redan, men The Vault Hotel är verkligen the cherry on the cake. Det var verkligen en upplevelse att vara här, och nu har vi ju insett att själva hotellvistelsen faktiskt kan vara huvudattraktionen med en resa. Hit återvänder vi gärna igen!

4 kommentarer:

 1. Alltså - waow!! Perfekt 50-årspresent ju!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen läckert! Och Helsingborg är verkligen en härlig stad. En tur dit kan rekommenderas, nästa gång du är i Skåne.

   Radera
 2. Förlåt en nästan infödd Helsingborgare som följer din blogg då och då men det du fotograferat är inte Kärnan utan Terasstrapporna som byggdes i samband med någon gigantisk utställning i slutat av 1800 eller i början på 1900 kanske 1915? Kärnan är det fula torn som häver sig över det som i Helsingborg kallas Landborgen. Om livet på slottet och Kärnan läs gärna böckerna om Barkhe och hans döttrar skrivna av... glömt namnet. Men härligt att ni tycker att Hbg är en härlig stad och fantastiskt hotell...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack för knäpp på näsan. :-)
   Jag anade min okunnighet när jag läste lite mer på nätet, men tänkte att vi turister nog tänker "Kärnan" om hela bygget där på kullen. Men nu har jag lärt mig att den fina delen (för jag håller med om att tornet är ganska fult) heter Terasstrapporna. Jag ändrar på momangen :-)

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!