fredag 24 december 2021

Julafton 2021

Vi hämtar oss som bäst efter en härlig sammankomst med makens mor, systrar, svåger och syskonbarn, som har varit här över dagen och firat jul med oss. Sammanlagt blev vi åtta personer, vilket är ett alldeles lagom antal runt vårt matbord i gröna rummet. Jag hade dukat med den mörkgröna julduken från Lagerhaus (av alla ställen), vita mattallrikar med guldkant, gröna assietter och vita tygservetter. Mitt på bordet hade jag lagt en gren med röda bär och några röda äpplen. Det blev en riktigt trevlig färgskala. 


De gamla tomteljusstakarna jag köpte på Tradera fick också vara med. Det var verkligen jättefint att ha extra långa julgransljus i dem, men det var i ärlighetens namn lite svårt att få ljusen att stå. Jag fick tälja den nedre änden spetsig och droppade sedan stearin i hålen för att "klistra fast" dem. 


Vi har skurit ner väldigt mycket på julbordsrätter de senaste åren och dukar bara fram sådant som faktiskt går åt. I år blev det blev skinka, köttbullar och prinskorv, ägghalvor, gott bröd och ett fat med diverse ostar och lite annat småplock. Släktingarna från västkusten hade med sig flera olika sorters sill och lax, och svärmor hade med sig mandelmusslor och hallonsylt till Kalle Anka-kaffet. Jag gjorde Janssons frestelse och två gröna rätter: Grönkålssallad med päron/ädelost/valnötter och ugnsrostad brysselkål med vitlök/timjan/flingsalt/olivolja och hyvlad parmesanost på toppen. Alla var rörande överens om att det är otroligt gott med något grönt och fräscht som jämvikt mot alla proteiner. 

Amerika-svägerskan har alltid med sig smällkarameller hem, som vi lägger vid var och ens tallrik. De innehåller papperskronor i kräppapper att ha på huvudet, en liten pryl (som t.ex. ett miniförstoringsglas eller en minikortlek) och en lapp med en gåta. Årets variant hade också en charad på en filmtitel eller låttitel, att utföras någon gång under måltiden. Min charad var att gestalta "Dancing in the moonlight". Hmmm...


Så går julaftonen mot sitt slut. Maken och jag slappar i soffan med mysbrallor, godis och slötittande på TV. Imorgon fortsätter julfirandet hos mina föräldrar i Blekinge. Tänk, vilket skillnad på den här julen mot förra julen, då alla satt hemma var och en hos sig. Hoppas att ni också har en fin jul med era nära och kära. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!