torsdag 20 januari 2022

Vad vore ett hem utan böcker?

Min alldeles bestämda åsikt är att platsbyggda bokhyllor är något av det snyggaste man kan ha i inredningsväg. Allra snyggast är det när man bygger hyllorna hela vägen runt ett fönster, men på Solhäll har vi på tok för lågt i tak för att kunna göra det. Drömmen om en platsbyggd bokhylla slog ändå in för oss för en sisådär 5-6 år sedan, när vi gav vår duktiga och ständigt anlitade snickare mer eller mindre fria händer att bygga en i det ena hörnet i röda rummet. Vi blev så himla nöjda med resultatet, och nu är vi ju smått sugna på att fixa så att vi får ytterligare en hylla på den andra sidan av soffan. Tänk, så mysigt att kunna sitta där helt omgiven av litteratur! Som att bo i ett bibliotek. 


För mig är böckerna i sig också en viktig del av inredningen, framförallt känslomässigt. För vad vore ett hem utan böcker? Alldeles trist och tråkigt, och inte det minsta underbart. En del färgsorterar sina böcker, och en del vänder till och med ryggarna inåt för att skapa ett enhetligt intryck. Hos oss står böckerna huller om buller, som färgglada karameller i en godisbutik. Jag skulle på sin höjd kunna tänka mig att sortera dem i bokstavsordning efter författare. Hur gör ni med era böcker?

9 kommentarer:

  1. Mina står i bokstavsordning efter författare. Annars hittar jag inte dem jag letar efter. Håller med om att platsbyggda bokhyllor är snyggast om man har möjlighet att välja.

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. När vi bodde i lägenhet i Malmö hade vi ett helt rum som bara bestod av bokhyllor. Där hade vi skönlitteraturen i bokstavsordning efter författare, och det hade onekligen sina praktiska sidor. Det kanske får bli ett projekt för en ledig fredag att göra så igen. :-)

      Radera
  2. Hos mig, der er pens. bibliotekar, står bøgerne IKKE alfabetisk, men romaner for sig og fagbøger for sig. Sidstnævnte står i emner: kunst, natur, rejser, lokallitteratur m.v. Det er godt at kende sine reoler og disses indhold. Det er lidt som et klædeskab og indholdet der.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här står också fackböcker för sig. Nästan, iallafall. :-)
      En fin liknelse, att man ska hitta i bokhyllan som man hittar i sitt klädskåp.

      Radera
  3. Jeg sorterer også etter emner, og innen skjønnlitteratur lager jeg avdelinger for de forskjellige landene som forfatterne kommer fra. Reiselitteratur står i en egen bokhylle på loftsgangen, slik jeg så det gjort i en engelsk bed & breakfast for mange år siden.

    SvaraRadera
  4. Ja böcker är ett måste. Tyvärr har vi inte platsbyggd bokhylla men det är fint. Jag har böckerna efter kategorier. Mat på en hylla, djur/natur på ett ställe, barnböcker för sig osv. Ganska så rörigt men det gör inget. Får ett ryck ibland och städar lite så dammet försvinner. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Damm, ja... Vi borde ta ut ALLA böcker och damma av både hyllor och böcker rejält. Nu dammar vi mest med vippa ovanpå och utanpå, men det hjälper nog inte så mycket.

      Radera
  5. Har en platsbyggd bokhylla runt två fönster, en vägg och där står böckerna i en enda orordning. Ibland sorterar jag dem, men då efter, om de är skönlitterära, trädgårdsböcker, självbiografier mm.
    Idag kom vi fram till att eftersom bokhyllan är överfull, skall vi ha ännu en bokhylla på övervåningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan aldrig ha för många bokhyllor, helt enkelt.
      Och huller om buller är nog trots allt det bästa systemet. :-)

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!