lördag 19 mars 2022

Vandring vid Hovdala

Jag aldrig varit på Hovdala slott tidigare, trots att det bara ligger en sisådär 3 mil härifrån. Det blev det ändring på idag, då maken och jag körde dit för en härlig vårpromenad. Han har varit där två gånger tidigare på jobbutflykter och fungerade därför som en utmärkt guide. 

Delar av det nuvarande slottet (som egentligen mer är som en stor kringbyggd gård) härstammar från början på 1500-talet, men arkeologiska utgrävningar visar att det har funnits bebyggelse här sedan 1300-talet. 

Under 1600-talet spelade slottet en viktig roll under kriget mellan Sverige och Danmark. På porten till tornet kan man än idag se spår av de hårda striderna, då snapphanarna understödda av danskarna anföll slottet under skånska kriget. 

Idag ägs slottet av staten och markerna runtomkring av Hässleholms kommun. Här finns fantastiskt fina vandringsleder, som är väldigt populära utflyktsmål både för skåningar och besökare utifrån. Vi tog den gula leden och började med en rejäl uppförsbacke upp på åsen bakom slottet. Fin utsikt blev belöningen när man kom upp. Långt bort i fjärran skymtar både Finjasjön och Hässleholm.


Uppe i skogen på åsen ligger ruinen av ett åttakantigt bibliotek, som den dåvarande slottsherren Mikael Ehrenborg lät bygga åt sin stora boksamling på 1700-talet. Efter hans död fick det bara förfalla.


Här sitter jag i biblioteket och läser, hihi! Nä då, jag åt faktiskt en medtagen bagel med kalkon. Man måste ju fylla på med ny energi när man är ute och traskar. 


Sen lufsade vi genom skogen för att komma ner för åsen igen. Så underbart med mossiga stenar och trädstammar. Här är det nog riktigt trolskt när det grönskar, men väldigt stämningsfullt även så här års. 


Leden fortsatte ner runt en stor sjöliknande damm, som vi gick runt, och sedan tillbaka till slottet igen. Det var verkligen en jättefin naturupplevelse. Det värmer i hjärtat att träden i skogen stöttar Ukraina. 💛💙


Till Hovdala återvänder jag gärna igen. Vid slottet spanade jag in ett vackert orangeri och en köksträdgård, som jag tror är väl värda ett sommarbesök. Här finns dessutom både en restaurang och ett café, som är öppna från påsk. Tänk, så trevligt det kan vara att se sig om i sitt närområde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!